Προστατευτείτε απόλυτα από ακτινοβολίες κινητών,wifi,κεραιών-κινητής τηλεφωνίας,πυλώνων κ.α.

Απλές συμβουλές και λύσεις για να μειώσετε εύκολα την καθημερινή σας έκθεση σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά και ασύρματα τηλεφώνα, μόντεμ-ρούτερ (Wi-Fi), ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσης, μετασχηματιστές κ.α.Για να διαπιστώσετε αν, στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας,  υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης, εξαιτίας εμφανών και μη πηγών ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.), αγοράστε ή ενοικιάστε απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης των χώρων σας από εξειδικευμένο μηχανικό.

Κινητά τηλέφωνα


  • Απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας κατά την διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή καλώδιο hands-free.
  • Μην έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας όταν μιλάτε από hands free, καθώς τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.
  • Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το όταν είναι πραγματικά απαραίτητο – επικοινωνήστε καλύτερα με SMS.
  • Προτιμήστε τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν κάνετε κλήσεις μεγάλης διάρκειας.
  • Προτιμήστε να κάνετε κλήσεις όταν έχετε σήμα 3G καθώς η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ λιγότερη από ότι όταν έχετε σήμα 2G.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί (καλύτερο σήμα υπάρχει συνήθως δίπλα στα παράθυρα).
  • Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ αφού η ακτινοβολία του ανακυκλώνεται εσωτερικά ανακλώμενη στις μεταλλικές επιφάνειες, ενώ καθώς μετακινήστε το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.
  • Η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται αφού αποτελεί ασθενή αλλά μόνιμη πηγή ακτινοβολίας (εξαίρεση: όταν μιλάτε πολύ στο κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα σε χώρους με κακό σήμα, είναι προτιμότερο να έχετε το τηλέφωνο μακριά και να μιλάτε από το bluetooth).
  • Μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.
  • Μην αφήνετε το τηλέφωνο ανοιχτό δίπλα σας όταν κοιμάστε, αφού και σε αναμονή(stand by) στέλνει σήμα κάθε λίγα λεπτά στην πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας (σε 2G mode).
  • Αν χρησιμοποιείτε smartphone, ενεργοποιείτε την δυνατότητα κατεβάσματος δεδομένων μέσω Wi-Fi ή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μόνο την ώρα που θέλετε να περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Η περισσότερες εφαρμογές, κατεβάζουν συνέχεια δεδομένα όταν μπορούν, αυξάνοντας σημαντικά την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σας.

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

  • Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης) ακτινοβολούν συνεχώς.
  • Είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας ή σε υψώματα (κυρίως δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια του ΟΤΕ, της Cosmote, της Vodafone και της Wind, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.). 
  • Υπάρχουν παντού - όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή, τόσο περισσότερες οι κεραίες.
  • Επιβαρύνονται περισσότερο τα δωμάτια που έχουν οπτική επαφή με τις κεραίες.
  • Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, διαφημιστικές πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά,δέντρα κ.α. Κεραίες κινητής τηλεφωνίας με καμουφλάζ.(βλέπε κάτω φωτό από Σύλλογο Κηφισιά SOS).


  • Αν το κινητό σας τηλέφωνο έχει χαμηλό σήμα στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος σας (Cosmote ή Vodafone ή Wind) δεν έχει κεραία κοντά σας ή δεν φτάνει το σήμα του στο χώρο σας. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει δίπλα σας κεραία από τους άλλους 2 πάροχους.
  • Μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας εξαιτίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας (εμφανών και μη) χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Πιο οικονομική λύση για τη μέτρηση ακτινοβολίας από κεραίες, αποτελεί η ενοικίαση του μετρητή Gigahertz HF38B  (τιμή 2ήμερης ενοικίασης 55 ευρώ - δωρεάν μεταφορά από και προς το χώρο σας).
  • Ο εντοπισμός των πιο επιβαρημένων σημείων θα σας βοηθήσει να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας (wireless hotspots).
  • Απλές λύσεις προστασίας από τις ασύρματες ακτινοβολίες προσφέρουν σήμερα και τα σύγχρονα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99%.
  • Δεδομένου ότι τα τζάμια είναι τα σημεία διείσδυσης του μεγαλύτερου ποσοστού εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών, η μεγαλύτερη μείωση στις ακτινοβολίες από κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση αυτοκόλλητης μεμβράνης ή κουρτίνας ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού (ειδικά σε αυτά που βλέπουν προς την κεραία).
  • Οι τοίχοι των κτιρίων εμποδίζουν ένα μέρος της εξωτερικής ασύρματης ακτινοβολίας ανάλογα με το πάχος τους και το είδος του δομικού υλικού. Θωρακίζοντας τοίχους και οροφές εσωτερικά ή εξωτερικά με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ή με πλέγμα ανοξείδωτου χάλυβα μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ακτινοβολιών στο χώρο.

  • Πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη διατάραξη του ύπνου σας από τωρινές αλλά και μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας.
Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά σας;

Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Στη σελίδα της ΕΕΤΤ θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.

Εισάγοντας τη διεύθυνση σας μπορείτε να επιλέξετε να εμφανιστεί η λίστα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε απόσταση <250 p="">
Προτείνουμε να αναζητήσετε τις κεραίες που βρίσκονται σε απόσταση <500 p="">
Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας!

Έχετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά εκπέμπουν κανονικά…

Ασύρματο ίντερνετ (WI-FI ή WLAN)



  • Το ασύρματο μόντεμ-ρούτερ που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο ίντερνετ ακτινοβολεί συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν έχετε ενεργοποιήσει τον υπολογιστή, το λάπτοπ ή το κινητό σας.
  • Απενεργοποιήστε την ασύρματη λειτουργία του μόντεμ –ρούτερ σας (συνήθως πατώντας κάποιο κουμπί - ρωτήστε τον κατασκευαστή του αν δεν γνωρίζετε πως) και χρησιμοποιείστε καλώδιο δικτύου (ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή σας.
  • Σε περίπτωση μη απενεργοποίησης της ασύρματης λειτουργίας του μόντεμ ρούτερ, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάτε πολύ χρόνο και κλείνετε το μόντεμ τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες.
  • εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router και τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων που θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ).
Ασύρματα Τηλέφωνα

  • Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου ακτινοβολεί μόνο την ώρα που μιλάτε ενώ η βάση του ασύρματου τηλεφώνου ακτινοβολεί συνεχώς.
  • Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο σας με ενσύρματο ή έστω με ένα ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας (σε κατάσταση αναμονής), η βάση του οποίου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο όταν πραγματοποιείτε κλήσεις.
  • Σε περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάτε πολύ χρόνο και κυρίως από το υπνοδωμάτιο.
  • Κατά τη διάρκεια των κλήσεων ενεργοποιείτε την ανοιχτή ακρόαση και τοποθετείτε το ακουστικό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας.

Τι να κάνετε για τις ασύρματες συσκευές (ασύρματα τηλέφωνα, ρούτερ κ.α.) των γειτόνων σας
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πλέον διαθέτουν ασύρματο τηλέφωνο και ίντερνετ (ή άλλες κεραίες ασύρματων εκπομπών όπως baby monitors, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.), είναι πιθανό να εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας εξαιτίας των γειτόνων σας.

Είναι συχνό το φαινόμενο άτομα τα οποία δεν διαθέτουν ασύρματες συσκευές και μιλούν ελάχιστα στο κινητό τους, να εκτίθενται σε αθροιστικά υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από τους βαρείς χρήστες κινητών και κάθε είδους ασύρματης τεχνολογίας, λόγω της ακούσιας έκθεσης τους στις ακτινοβολίες από γειτονικά ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.


  • Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνονται από γειτονικές ασύρματες πηγές οι χώροι όπου περνάτε πολύ χρόνο (και ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο σας) χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Πιο οικονομική λύση για τη μέτρηση ακτινοβολίας από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, αποτελεί η ενοικίαση του μετρητή ακτινοβολίας HF38B της Gigahetz (τιμή 2ήμερης ενοικίασης 55 ευρώ - δωρεάν μεταφορά από και προς το χώρο σας).
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές τιμές ακτινοβολίας εξαιτίας των γειτόνων σας, μπορείτε να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας ώστε να βρίσκονται μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας (wireless hotspots).
  • Ύφασμα που ανακλά τις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να τοποθετηθεί στο καθιστικό ή το κρεβάτι σας όταν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται στον από κάτω χώρο.
  • Με ειδικές μπογιές ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης μπορείτε να βάψετε συγκεκριμένους τοίχους από τους οποίους προέρχεται η ασύρματη ακτινοβολία.


  • Πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε πολυκατοικίες με δεκάδες ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ.

Ηλεκτρικές συσκευές - Φωτισμός

  1. Απομακρύνετε όσο είναι εφικτό σημεία πολύωρης παραμονής (π.χ. κρεβάτι, καθιστικό, γραφείο) από:

  • συσκευές μεγάλης κατανάλωσης όπως η κουζίνα, ηλεκτρικές θερμάστρες, ενδοδαπέδια θέρμανση, μπόιλερ κ.α.
  • μετασχηματιστές συσκευών χαμηλής τάσης όπως φορτιστές, ηλεκτρικά ρολόγια, laptop, εκτυπωτές, φωτιστικά 12V κ.α.
  • συσκευές με ηλεκτρικό μοτέρ όπως το ψυγείο κ.α
  • μετρητή ρεύματος και ηλεκτρικό πίνακα
  • εναλλάκτη (inverter) και φορτιστή φωτοβολταικού συστήματος
  • λέβητα και άλλες ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις

Ηλεκτρικές συσκευές όπως οι ξυριστικές μηχανές, το πιστολάκι για τα μαλλιά, τα μπλέντερ, η ηλεκτρική σκούπα κ.α. δημιουργούν γύρω τους πολύ υψηλά μαγνητικά πεδία. Ωστόσο, επειδή η χρήση τους είναι συνήθως μικρής διάρκειας δεν θεωρούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν παραμένουσες βιολογικές επιπτώσεις (πιθανή εξαίρεση τα άτομα με ηλεκτρουπερευαισθησία).

  • Περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μη γραμμικού φορτίου, οι οποίες παραμορφώνουν το σήμα του ηλεκτρικού δικτύου: λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος, διακόπτες dimmer με ηλεκτρονικό ρυθμιστή έντασης κ.α.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας σε φωτιστικά στα οποία βρίσκεστε κοντά πολλές ώρες. Χρησιμοποιείστε τους μόνο σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με τους λαμπτήρες LED αν και εκπέμπουν χαμηλότερες ακτινοβολίες, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια τους λόγω του εντονότερου φωτός τους.
  • Ασφαλέστερες επιλογές αποτελούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (όσο ακόμη υπάρχουν στην αγορά) και πολλοί τύποι λαμπτήρων αλογόνου που δεν περιέχουν ηλεκτρονική διάταξη.
  • Απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κρεβάτι του υπνοδωματίου σας (φωτιστικά, ξυπνητήρι με καλώδιο κ.α.), ειδικά αν αυτές έχουν διπολικό φις (αντί για σούκο).
  • Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ή στρώματος νερού. Εναλλακτικά βγάζετε τα από την πρίζα πριν κοιμηθείτε.
  • Οι επίπεδες οθόνες νέας τεχνολογίας (LCD) εκπέμπουν χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολιών σε σχέση με τις παλαιότερου τύπου (CRT κλπ). Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να κάθεστε σε πολύ κοντινή τους απόσταση. 
  • Μάθετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία σας εκθέτουν οι παραπάνω πηγές και όλους τους τρόπους για να τα μειώσετε, χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

Φορητοί υπολογιστές (laptop/tablet)
  1. Η χρήση laptop/tablet αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
  2. Λόγω της κοντινής επαφής με το σώμα μας τα παραγόμενα από τη συσκευή ηλεκτρομαγνητικά πεδία μας εκθέτουν σε υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων λόγω της μπαταρίας, των καλωδίων και των ηλεκτρικών τους κυκλωμάτων και υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων λόγω των κεραιών WLAN ή Wi-Fi που χρησιμοποιούν για να συνδεθούν ασύρματα με τα μόντεμ ρούτερ
  3. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τη χρήση laptop με βλάβες στο DNA και υποβάθμιση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

  • απομακρύνετε τo laptop μπορείτε να το από το σώμα σας με τη βοήθεια ενός εξωτερικού πληκτρολογίου.
  • τοποθετώντας επιπλέον το laptop σε κάποια βάση για laptop, η οθόνη ανυψώνεται στο εργονομικά σωστό ύψος του κεφαλιού και αποφεύγετε μελλοντικά προβλήματα στον αυχένα.
  • απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop/tablet όταν δεν σας είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ!
  • αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ.
  • εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router και τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων που θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ). Η τεχνολογία αυτή ωστόσο δεν αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο της δικτύωσης με καλώδιο ethernet αφού περνάει σήμα υψηλής συχνότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα ακτινοβολία των καλωδίων (ίσως αποτελεί πρόβλημα σε κατοικίες με υψηλά ηλεκτρικά πεδία).
  • Οι ίδιες λύσεις είναι εφικτές και για κάποια tablet με τη χρήση ανταπτόρων Ethernet-USB ή mini USB.
  • Το λαπτοπ ενδεχομένως να εκπέμπει και ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία τα οποία όμως διαφοροποιούνται από συσκευή σε συσκευή, ανάλογα με το φις, την σύνδεση με καλώδιο δικτύου κ.α. και μόνο μια μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να μας υποδείξει τον ασφαλέστερο τρόπο χρήσης.
  • Μείωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δέχονται τα γεννητικά σας όργανα όταν έχετε πάνω στο σώμα σας το laptop ή tablet, με ενεργοποιημένες τις κεραίες WI-Fi, είναι εφικτή με τη χρήση υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό >99%. Παραδείγματα σχετικών υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης: δίσκος Defenderpad (www.defenderpad.com), ρούχα και ποδιές Belly Armour (www.bellyarmor.com), ύφασματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Καλώδια κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων


  1. Τα εντοιχισμένα ηλεκτροφόρα καλώδια παράγουν ηλεκτρικά πεδία 24 ώρες το 24ωρο ενώ παράγουν και μαγνητικά όταν καταναλώνουμε ρεύμα (ανάβουμε τα φώτα, λειτουργούμε ηλεκτρικές συσκευές κ.α.).
  2. Η ακριβής θέση των καλωδίων που τροφοδοτούν ένα χώρο συνήθως δεν είναι εμφανής ενώ συχνά ο χώρος μπορεί να επηρεάζεται και από κυκλώματα που ρευματοδοτούν άλλα διαμερίσματα, ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις του κτιρίου κ.α.
  3. Ελλείπεις γειώσεις ή σφάλματα στην μόνωση των καλωδίων δίνουν συχνά ασυνήθιστα υψηλές μετρήσεις ηλεκτρικών πεδίων.
  4. Υψηλά μαγνητικά πεδία δημιουργούνται συχνά εξαιτίας λανθασμένων ηλεκτρικών συνδέσεων (π.χ. ένωση ουδετέρων αγωγών από διαφορετικά κυκλώματα) οι οποίες αποτελούν και κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι συνηθέστερες αιτίες υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι οι ιδιομορφίες του τοπικού δικτύου διανομής ρεύματος χαμηλής τάσης και τα σφάλματα στις συνδεσμολογίες των ηλεκτρικών κυκλωμάτων των κατοικιών. Μόνο το 23% των περιπτώσεων υψηλών τιμών οφείλεται στις γραμμές υψηλής τάσης!


  • Υψηλές τιμές ακτινοβολίας που οφείλονται στα καλώδια του σπιτιού σας, μπορούν να εντοπιστούν εύκολα χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης για διαπιστώσετε αν από τους χώρους σας περνούν καλώδια που προκαλούν υψηλές τιμές ακτινοβολίας, αν υπάρχουν σφάλματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας και πως να τα διορθώσετε και πολλούς άλλους απλούς τρόπους για να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση στις ακτινοβολίες.
  • Πιο οικονομική λύση για τη μέτρηση των μαγνητικών πεδίων από καλώδια, αποτελεί η ενοικίαση του μετρητή ακτινοβολίας NFA30M της Gigahetz (τιμή 2ήμερης ενοικίασης 55 ευρώ - δωρεάν μεταφορά από και προς το χώρο σας).

Πυλώνες, καλώδια και υποσταθμοί ΔΕΗ

  • Γραμμές μεταφοράς υψηλής (150 kVolt) και υπερυψηλής τάσης (400 kVolt) περνούν από πολλές κατοικημένες περιοχές και συνδέονται με το πυκνό δίκτυο διανομής μέσης (20kV) και έπειτα χαμηλής τάσης (400/230 Volt).
  • Για τη σύνδεση των γραμμών χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές υποβιβασμού της τάσης (υποσταθμοί ΔΕΗ).
  • Στην Αθήνα υπάρχουν 3.500 υποσταθμοί της ΔΕΗ εγκαταστημένοι σε υπόγεια κατοικιών και 12.000 σε υπαίθριους χώρους.
  • Τα ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπουν τα καλώδια και οι υποσταθμοί της ΔΕΗ επηρεάζουν συνήθως μόνο τους εξωτερικούς χώρους αφού μπλοκάρονται από τα περισσότερα οικοδομικά υλικά. Στις υπόγειες γραμμές διανομής τα ηλεκτρικά πεδία μηδενίζονται λόγω της γείωσης τους.
  • Ωστόσο, τα μαγνητικά πεδία που εκπέμπουν τα καλώδια διαπερνούν ανεπηρέαστα σχεδόν όλα τα δομικά υλικά. Η συχνότερη αιτία ανεβασμένο τιμών μαγνητικών πεδίων είναι τα καλώδια χαμηλής τάσης που υπάρχουν παντού και όχι οι γραμμές υψηλής τάσης!
  • Οι τιμές των μαγνητικών πεδίων που εκπέμπουν δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η κατανάλωση ρεύματος, η διάταξη των αγωγών ηλεκτρισμού, οι συνδέσεις του τοπικού δικτύου διανομής κ.α.
Το τρεμοπαίξιμο οθόνης της τηλεόρασης ή του υπολογιστή σας αποτελεί πιθανή ένδειξη παρουσίας πολύ υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων.

  • Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεται η κατοικία σας από το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής σας χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Πιο οικονομική λύση για τη μέτρηση των μαγνητικών πεδίων από καλώδια, αποτελεί η ενοικίαση του μετρητή ακτινοβολίας NFA30M της Gigahetz (τιμή 2 ήμερης ενοικίασης 55 ευρώ - δωρεάν μεταφορά από και προς το χώρο σας).

Σχετικά με τις λύσεις θωράκισης από ασύρματες ακτινοβολίες

Οι λύσεις ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης
ελαχιστοποιούν τις τιμές τεχνητών ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων στους χώρους και συνιστώνται περισσότερο στους χώρους των υπνοδωματίων, όπου τα προτεινόμενα όρια έκθεσης είναι πολύ χαμηλότερα, καθώς οι τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές θεωρούνται πιο επιβαρυντικές τις κρίσιμες ώρες του ύπνου.

Oι λύσεις θωράκισης αποτελούν και ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της μελλοντικής παρουσίας νέων πηγών ακτινοβολίας (π.χ. νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νέα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ γειτόνων, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοερασιτεχνών, δίκτυα ίντερνετ ευρείας κάλυψης WI-MAX, ραδιοδίκτυα ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, νέα ραντάρ και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές).

Η ολόπλευρη θωράκιση ενός χώρου που προστατεύει από τη διείσδυση ασύρματων ακτινοβολιών από όλες τις κατευθύνσεις, επιτυγχάνεται βάφοντας τους τοίχους και τα ταβάνια εσωτερικά ή εξωτερικά με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης και τοποθετώντας μεμβράνη ή κουρτίνα θωράκισης στα παράθυρα.

Πρακτική λύση για τα υπνοδωμάτια αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης. Οι κουνουπιέρες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση παρά μόνο από το κάτω μέρος του κρεβατιού (υπάρχει όμως διαθέσιμο και μονωτικό ύφασμα για την τοποθέτηση του κάτω από το στρώμα ή το κρεβάτι σας) ενώ μπορούν να μεταφερθούν και σε περίπτωση μετακόμισης ή χρήσης και σε άλλη κατοικία (π.χ. εξοχικό).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.