Χειρουργική κόλλα με το όνομα Metro κλείνει πληγές σε περίπου ένα λεπτό

Μία πρωτοποριακή χειρουργική κόλλα αναπτύχθηκε από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, έχοντας τη δυνατότητα να κλείνει πληγές άμεσα, χωρίς την ανάγκη για ράμματα. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον σε χειρουργικές επεμβάσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Ονομάζεται MeTro και έχει αναπτυχθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Sydney, το Harvard Medical School και το Northeastern University. Η ελαστικότητά της την καθιστά ιδανική για θεραπεία πληγών που έχουν τον κίνδυνο να ανοίξουν, ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέπτυξαν την ουσία, μπορεί να “θεραπεύσει” τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς ιστούς, όπως το δέρμα, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι αρτηρίες.

Στις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, το MeTro χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη σφράγιση τομών στις αρτηρίες και τους πνεύμονες τρωκτικών, καθώς και στους πνεύμονες χοίρων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ουσία είχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζονται ράμματα ή σύρραψη πληγών.

Για την ανάπτυξη της ενέσιμης αυτής ένωσης, φυσικές ελαστικές πρωτεΐνες-εμπνευσμένες από την ανθρώπινη πρωτεΐνη τροποελαστίνη- αναμειγνύονται με ένα φωτοευαίσθητο στεγανωτικό υλικό. Μετά την εφαρμογή του σε μια πληγή, συνεχής ροή υπεριώδους φωτός φροντίζει ώστε να στερεοποιηθεί σε περίπου ένα λεπτό. Το MeTro διαθέτει επίσης ενσωματωμένο αποικοδομητικό ένζυμο, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί και να καθορίσει πόση διάρκεια θα έχει η αποτελεσματικότητα της στεγανωτικής ουσίας: από μερικές ώρες έως μήνες ανάλογα με τη φύση του τραυματισμού. Οι ερευνητές συνέκριναν μάλιστα την υλοποίηση με σφραγιστικά υλικά σιλικόνης που συνήθως χρησιμοποιούνται γύρω από πλακάκια μπάνιου και κουζίνας.

“Παρακολουθώντας τη δράση του MeTro, μπορείτε να δείτε ότι λειτουργεί σαν υγρό, γεμίζοντας τα κενά σύμφωνα με το σχήμα της πληγής”, εξηγεί ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Anthony Weiss, σε μια σχετική δήλωση. "Αντιδρά καλά βιολογικά και διασυνδέεται στενά με τον ανθρώπινο ιστό ώστε να προσφέρει επούλωση. Το πήκτωμα αποθηκεύεται εύκολα και μπορεί να χυθεί απευθείας επάνω σε ένα τραύμα ή κοιλότητα. "

Όσον αφορά τις εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, το MeTro θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, σε ζώνες πολέμου ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι, βέβαια, να δοκιμαστεί στον άνθρωπο ώστε να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για ένα υλικό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.