Φωτονικοί τεχνολογία από την HP,Memory-Driven Computing

Το μεγάλο όνειρο της HP για το μέλλον του computing με την ονομασία The Machine, δεν είναι πια μόνο ένα σύνολο από έξυπνες ιδέες αλλά και έρευνες στον τομέα του hardware.
Η Hewlett Packard Enterprise -το τμήμα παροχής διακομιστών και υπηρεσιών για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκε μετά τον διαχωρισμό της HP και το οποίο επίσης διαχωρίστηκε σε δύο εταιρείες- ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές της memory-driven αρχιτεκτονικής computing της εταιρείας, όπου η μνήμη παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην ολοκλήρωση εργασιών και όχι η επεξεργαστική ισχύς.

Αν και για την ώρα αποτελεί ένα πρωτότυπο proof-of-concept, αποδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της εταιρείας λειτουργεί: υπολογιστικοί κόμβοι που έχουν κοινόχρηστη πρόσβαση σε ταχύτατη αλλά μόνιμη μνήμη, ταχύτατοι φωτονικοί δίαυλοι για την μεταφορά δεδομένων και το ειδικό λογισμικό που απαιτείται για να τρέξει το σύστημα.

Αν και το πρωτότυπο χρειάζεται περισσότερους υπολογιστικούς κόμβους και μνήμη για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που η Hewlett Packard Enterprise είναι αισιόδοξη με βάση το αποτέλεσμα της δοκιμής που πραγματοποίησε. Προσομοιώσεις από το στάδιο του σχεδιασμού έδειξαν ότι το memory-driven υπολογιστικό σύστημα όταν τρέχει κώδικα είναι πολλές φορές ταχύτερο από τους συμβατικούς υπολογιστές – έως και 8000 φορές ταχύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Να αναφέρουμε, ότι τη βάση του συστήματος είναι η νέα τεχνολογία μνήμης “memristors” καθώς και ταχύτατοι φωτονικοί δίαυλοι και σύνδεσμοι μεταφοράς δεδομένων με την ταχύτητα να ξεπερνάει τα 6TB το δευτερόλεπτο.

Αν και η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σε servers για high-end εργασίες computing, επισημαίνει ότι χάρη στην νέα αυτή εξέλιξη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι και σε μικρές συσκευές Internet of Things, με αποτέλεσμα το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος να επωφεληθεί σημαντικά από αυτό το άλμα στην απόδοση.

Το θέμα ωστόσο είναι αν θα δούμε και πότε το πραγματικό προϊόν. Η non-volatile μνήμη που απαιτείται για να λάμψει το MDC (Memory-Driven Computing) δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν το 2018 ή το 2019 και η Hewlett Packard Enterprise δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ευρέως την “φωτονική τεχνολογία” της νωρίτερα από το 2018 επίσης. Όπως και να έχει, δεν πρόκειται να αγοράσουμε κάποιο... laptop με τέτοιου είδους τεχνολογία σύντομα. Το ότι η Hewlett Packard Enterprise ωστόσο έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο του hardware είναι αναμφισβήτητα αξιοσημείωτο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.