Γιατί ψάχνουμε στο Google και δεν αξιοποιούμε τον εγκέφαλό μας

Γιατί ψάχνουμε στο Google και δεν αξιοποιούμε τον εγκέφαλό μας - TechΗ συζήτηση δεν τίθεται πρώτη φορά: Μήπως η ευκολία της αναζήτησης στο smartphone ή στο Google κάθε φορά που χρειαζόμαστε μια πληροφορία μειώνει σταδιακά τις διανοητικές μας ικανότητες; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Memory, σχολιάζουν πώς η εξάρτηση του εγκεφάλου μας από τα smartphones επηρεάζει την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα, τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης.

Η καθημερινή χρήση της αναζήτησης στο Ίντερνετ έχει αρχίσει να τροποποιεί τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Η μνήμη μας δεν βασίζεται πλέον στις εγκεφαλικές λειτουργίες, αλλά σε ένα εξωτερικό εργαλείο. Είναι αυτό καλό ή κακό; Δύσκολο να απαντηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το Ίντερνετ περιέχει περισσότερες πληροφορίες και πιο αξιόπιστες απ’ όσες θα μπορούσε να συγκρατήσει η ανθρώπινη μνήμη. Η πρόσβαση σε όλη αυτή την πληροφορία και γνώση είναι πολύ χρήσιμη, κυρίως για τους ανθρώπους που αρχίζουν να φθίνουν οι γνωστικές τους ικανότητες.

Το θέμα του μέτρου

«Ωστόσο στο έργο μας δεν εξετάζονται όλες οι πιθανές επιπλοκές» προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Σε ποιο βαθμό, για παράδειγμα, εξαρτάται ο πλούτος των γνώσεων και η δημιουργική μας διορατικότητα από τη συσσώρευση των ηλεκτρονικών πληροφοριών; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα του Ίντερνετ μειώνοντας ταυτόχρονα το πιθανό κόστος του στις γνωστικές και διανοητικές μας ικανότητες;». Οι ερευνητές δεσμεύονται πως θα προσπαθήσουν στο άμεσο μέλλον να δώσουν απαντήσεις σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις μέσα από νέα μελέτη.

Μέχρι στιγμής, η συμβουλή τους σε ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρήσουν οξεία τη διανοητική τους λειτουργία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων να χρησιμοποιούν με «μέτρο» το Ίντερνετ.

Η πρόκληση θα είναι λοιπόν να μάθουμε να περιμένουμε μερικά λεπτά και να προσπαθούμε να σκεφτούμε και να ανακαλέσουμε γνώσεις, προτού πιάσουμε το smartphone ή το πληκτρολόγιο για να βρούμε την απάντηση σε μία ερώτηση που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.