Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ του κόσμου η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος

Αποτέλεσμα εικόνας για η αυτόματη θεραπαινίς του ΦίλωνοςΤα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων μοναδικά και καινοτόμα και πολύ μπροστά από την εποχή τους μας έχουν αφήσει άφωνους, ιδού λοιπόν η αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αι. π.Χ.) στην πόλη Βυζάντιο ήταν αρχαία ελληνική αποικία στην σημερινή Κωσταντινούπολη ζούσε ο Φίλων ο Βυζάντιος αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια, ο οποίος ήταν μαθηματικός και μηχανικός κατασκεύασε το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας του κόσμου. Ήταν ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας σε φυσικό μέγεθος στο οποίο, όταν κάποιος τοποθετούσε στην αριστερή παλάμη της έναν κρατήρα(κύπελλο) το ρομπότ αυτόματα αυτό έριχνε κρασί στο κύπελλο αυτό και στην συνέχεια αν το επιθυμούσε ο πότης έριχνε και νερό.

Η λειτουργία του

Στο σώμα της υπηρέτριας και συγκεκριμένα στο στήθος είχε δύο στεγανά δοχεία  με κρασί και το άλλο με νερό. Στον πάτο αυτών των δοχείων υπάρχουν δύο μικροί σωλήνες που οδηγούν το περιεχόμενό τους μέσα από το δεξί χέρι της στο χείλος της οινοχόης. Δύο άλλοι αεραγωγοί σωληνίσκοι ξεκινούσαν από το πάνω μέρος των δοχείων και διαπερνούσαν τον πυθμένα τους και κατέληγαν λυγισμένοι στο στομάχι της.Το αριστερό της χέρι συνδέεται μέσω άρθρωσης με τους ώμους της ένα ελατήριο έκκεντρα τοποθετημένη στην προέκτασή που το συγκρατεί στο σωστό ύψος.Οι δύο σωλήνες ξεκινούν από το ίδιο σημειο πηγαίνοντας στο αριστερό χέρι και κατέρχονται διαπερνώντας και αποφράζοντας τα κεκαμμένα διάτρητα άκρα των αεραγωγών σωληνίσκων.

Οι δύο σωλήνες της κλείδας διέθεταν δύο μικρές τρύπες στις απολήξεις τους, με την τρύπα που επικοινωνούσε με το δοχείο του κρασιού να είναι πρώτη αυτή που επικοινωνούσε με το νερό. Όταν τοποθετούνταν ο κρατήρας(το κύπελλο) στην παλάμη της υπηρέτριας το αριστερό χέρι της κατέβαινε αυτόματα και οι σωλήνες της κλείδας ανυψώνονταν. Η τρύπα του ενός σωλήνα ευθυγραμμιζόταν με τον αεραγωγό σωληνίσκο του δοχείου του κρασιού και ο αέρας έμπαινε στο δοχείο και το κρασί έρρεε από το σωληνίσκο της οινοχόης στον κρατήρα. Όταν πάλι μισογέμιζε το κύπελλο με κρασί το χέρι λόγω βάρους κατέβαινε περισσότερο η δίοδος του αεραγωγού σωληνίσκου του κρασιού έφραζε και η ροή του σταματούσε.



Παράλληλα ευθυγραμμιζόταν η τρύπα(οπή) του δεύτερου σωλήνα με τον αεραγωγό σωληνίσκο του δοχείου με το νερό και άρχιζε να ρέει νερό για να αραίωση το κρασί. Όταν γέμιζε το κύπελλο, το χέρι (λόγω βάρους) κατέβαινε περισσότερο, η δίοδος του αεραγωγού σωληνίσκου του νερού έφρασσε και η ροή σταματούσε. Ακόμα αν για κάποιο λόγο έπερνε το κύπελλο οποιαδήποτε στιγμή το αριστερό χέρι ανυψωνόταν αυτόματα οι σωλήνες της κλείδας κατέβαιναν αποφράζοντας τους αεραγωγούς σωληνίσκους, δημιουργώντας κενό στα δοχεία και η ροή και των δύο υγρών σταματούσε.

Αποτέλεσμα εικόνας για η αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος

Τη έκανε λοιπόν η υπηρέτρια μια και μόνο λειτουργία γέμιζε το κύπελλο μας με κρασί μόνο η αν το επιθυμούσαμε αραιωμένο με νερό όσο θέλαμε μέχρι να πάρουμε το κύπελλο μας από την παλάμη της.

Ο αρχαίος ελληνικός κινηματογράφος του Ήρωνα[Βίντεο]

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.