Χρήσιμες ιστοσελίδες και πληροφορίες για Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία

photos.photo.photo_ofΜερικές ιστοσελίδες που θα κάνουν την μετανάστευση ποιο εύκολη πληροφορίες γύρω από τα χαρτιά που θα χρειαστείτε την δουλειά την οποία θα βρείτε το σπίτι που θα νοικιάσετε και διάφορες άλλες χρήσιμες ιστοσελίδες που θα σας λύσουν και θα κάνουν την διαμονή σας ή την μετανάστευση σας ποιο εύκολη. Για να είστε πάντα σε ετοιμότητα και για να μην τα βρείτε σκούρα αφού φτάσετε εκεί.


Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Alexander Graham Bell, 1847-1922.


Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν φτάσετε στην Γερμανία.

photos.photo.photo_ofBlank paper with pen and coffee cup on wood tablephotos.photo.photo_of
  1. Πιστοποιητικό γεννήσεως (Για χρήση στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή). (Για να μπορείτε να βάλετε σφραγίδα της Χάγης το παίρνετε από τον δήμο σας (Δημοτολόγιο).)
  2. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως. (Για χρήση μόνο στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή). (Για να μπορείτε να βάλετε σφραγίδα της Χάγης το παίρνετε από τον δήμο σας (Δημοτολόγιο).
  3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (Για χρήση μόνο στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή). (Για να μπορείτε να βάλετε σφραγίδα της Χάγης το παίρνετε από τον δήμο σας (Δημοτολόγιο).)
  4. Ποινικό Μητρώο. (Για χρήση μόνο στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή). (Για την Γερμανία μπορείτε να βάλετε σφραγίδα της Χάγης το παίρνετε από τα ΚΕΠ πρέπει να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης) ή να πάτε από κοντά ή από το Δικαστικό μέγαρο της περιοχής σας και το παραλάμβανε τε σε έντυπη μορφή όπου σας το σφραγίζουν με την σφραγίδα της Χάγης.
  5. Βεβαίωση Προϋπηρεσίας (Για χρήση στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή). (Για να μπορείτε να βάλετε σφραγίδα της Χάγης το παίρνετε από το ΙΚΑ.)(Από ΕΦΚΑ με τους κωδικούς taxisnet).
  6. Διαβατήριο(Γιατί μόνο η ταυτότητα δεν φτάνει σε κάποιες υπηρεσίες εκεί δεν περνάει και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζουν καν την ταυτότητα σαν επίσημο έγγραφο και ζητούν διαβατήριο οπότε πρέπει να το έχετε.).
  7. Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.).( Την βγάζετε από την σελίδα gov.gr).
  8. Τα πτυχία σας (Γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΤΕΙ-ΑΕΙ κτλ.) Πρέπει να τα πάτε από κει που αποφοιτήσατε και να τα επικυρώσετε εκεί για να θεωρηθούν γνήσια αντίγραφα όχι στα ΚΕΠ.
  9. Πτυχίο-ά ξένης γλώσσας τα όποια διαθέτετε.
  10. Τα Ένσημα σας. (Aν έχετε).
  11. Πιστοποιητικά π.χ. (ECDL κ.α.)
  12. Συστατικές επιστολές ή Βεβαιώσεις από τις δουλειές που έχετε δουλέψει στην Ελλάδα. (Δεν λαμβάνουν Σφραγίδα Χάγης) (Αν για κάποιο λόγο δεν σας τις δώσουν για να αποδείξετε ότι έχετε δουλέψει στην τάδε δουλειά  μπορείτε να εκδώσετε ηλεκτρονικά την Βεβαίωση Προϋπηρεσίας)
Και για παντρεμένους:
  1. Ληξιαρχική πράξη γάμου
  2. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως των παιδιών
  3. Βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών
  4. Βεβαίωση της τελευταίας χρονιάς φοίτησης των παιδιών στο σχολείο.
  5. Πτυχίο (που χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος)
 Όλα αυτά τα έγγραφα χρειάζονται τη σφραγίδα της Χάγης (Apostille).

Για την επικύρωση όλων των εγγράφων του χρειάζεται το Apostille.Για να πάρει κάποιος το Apostille πρέπει να πάει πρώτα στην Αποκεντρωμένη διοίκηση της περιφέρειας του (Νομαρχία):


 ..και μετά να μεταφράσετε τα έγγραφα σε ορκωτό μεταφραστή μην κάνετε το αντίθετο. Όλα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στη Γερμανική γλώσσα και κάλο θα είναι να το κάνετε στην Ελλάδα γιατί στη Γερμανία η κάθε σελίδα κοστίζει από 50-100 ευρώ περίπου οικονομικά μιλώντας. Αν και στην Ελλάδα δύσκολα οι τιμές που βρίσκεις για μετάφραση είναι από 15€ - 40€ αν βρείτε παραπάνω μεταφράστε τα στην Γερμανία καλύτερα. 

Βέβαια σε κάποιες υπηρεσίες οι μεταφράσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα δεν γίνονται δεκτές (και από ορκωτούς μεταφραστές ή δικηγόρους) από τις ανάλογες υπηρεσίες αναγνώρισης στην Γερμανία και πρέπει να γίνουν από ορκωτό μεταφραστή με έδρα την Γερμανία ανάλογα την υπηρεσία γι' αυτό πρέπει να ρωτάτε για ποια υπηρεσία προορίζετε. Το καλύτερο βέβαια είναι να πάρετε τηλ. στο ελληνικό Προξενείο της περιοχής σας στη Γερμανία για να ενημερωθείτε ποιο έγκυρα. 

Άπλα αναφέρω ότι γίνονται και στην Ελλάδα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θέλουν τα έγγραφα σας να τα μεταφράσετε εκεί στη Γερμανία, η μετάφραση η οποία πρέπει να γίνει να έχει έδρα την Γερμανία. 

Πραγματικό χάος ελπίζω μέσω Ε.Ε. και μέσω του gov.gr να λυθεί αυτό το πρόβλημα και όταν χρειάζεται μια υπηρεσία στην Γερμανία κάποια δικαιολογητικά να συνδέονται μέσω gov και να υπάρχει το κάθε έγγραφο στην Αγγλική, Γερμανική κτλ. γλώσσα για να μην χρειαζόμαστε τους πλέον  ξεπερασμένους μεταφραστές. Όταν φτάσετε στην Γερμανία με όλα τα έγγραφα σας μεταφρασμένα να ξέρετε ότι θα πρέπει να βγάζετε μόνο φωτοτυπίες από αυτά και θα τα επικυρώνετε. Η επικύρωση στα Γερμανικά λέγεται “beglaubigung” και γίνεται  στο δήμο σε εκκλησία η sparkasse.

Για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων για χρήση στη Γερμανία

Βιβλιαράκια σε μορφή .PDF δωρεάν περιέχουν πληροφορίες στα ελληνικά για τις εργασιακές σχέσεις στη Γερμανία, ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες όταν φτάσατε για πρώτη φορά αλλά και πληροφορίες σχετικά με την Διαμονή και την εργασία στη Γερμανία.

🔽Για όσους έχουν οικογένεια και παιδιά για το 2020.pdf

Δουλειά

photos.photo.photo_ofphotos.photo.photo_ofphotos.photo.photo_of

Ο Γερμανικός ΟΑΕΔ:jobboerse.arbeitsagentur.de
stepstone.de
monster.de
minijob-zentrale.de (Μερική απασχόληση)
arbeitsagentur.de (Μια γενική σελίδα θα έλεγα που βοηθάει τον νέο μετανάστη σχετικά με δουλειά, γλώσσα κτλ.).
jobboerse.arbeitsagentur.de (Και εδώ θα βρείτε ένα .pdf αρχείο στα ελληνικά που θα σας βοηθήσει να 
περιηγηθείτε στην σελίδα και να βρείτε δουλειά)
jobs.meinestadt.de
dv-treff.de
it-arbeitsmarkt.de (Δουλειές πληροφορικής)
edv-branche.de (Δουλειές πληροφορικής)
jobs.heise.de (Δουλειές πληροφορικής)
mbm.de
gulp.de

Συμβουλή: Το U1(πρώην Ε301) είναι μια βεβαίωση των ασφαλιστικών περιόδων που πρέπει να ληφθούν υπ όψιν για τον υπολογισμό των παροχών ανεργίας, στη χώρα που θα πάτε κι ας μην έχετε πάρει ποτέ επιδότηση από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με επίδομα ανεργίας σε περίπτωση που εργαστείτε στην Γερμανία για 1 χρόνο και μετά μείνετε άνεργοι και έχεις δικαίωμα για επίδομα από το Γερμανικό ΟΑΕΔ (arbeitsamt). Θα πρέπει λοιπόν να το προσκομίσετε εκεί. Θα το πάρετε από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην Ελλάδα.

Συμβουλή: Αν παίρνετε ταμείο ανεργίας στην Ελλάδα , μπορείτε να το μεταφέρετε στη Γερμανία και να συνεχίσετε να το παίρνετε από εκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε λάβει το ταμείο στην Ελλάδα τουλάχιστον για 1 μήνα. Στη συνέχεια ζητάει με το έντυπο U2 ( PDU2), τη μεταφορά αυτού.
Προσοχή! Θα πρέπει πάνω να γράψετε ότι πάτε στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας, πολύ σημαντικό. Στη συνέχεια και αφού έχετε το χαρτί αυτό θα πρέπει να παρουσιαστείτε στο γερμανικό ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μέσα σε 7 μέρες και να δηλωθείτε.
Έτσι για 3 μήνες τουλάχιστον θα μπορείτε να πάρετε το ταμείο από εδώ.
Αν θέλετε να παραταθεί μέχρι και 6 μήνες , τότε θα πρέπει να πείσετε με κάποιο τρόπο ότι είστε πολύ κοντά στο να βρείτε μια εργασία, διαφορετικά διακόπτεται.
Αν βρείτε ομως μια δουλειά στο ενδιάμεσο διάστημα , τότε θα πρέπει άμεσα να κάνετε διακοπή μόνοι σας γιατί αν δεν το κάνετε τότε θα σας ζητηθούν όλα τα χρήματα που πήρατε αναδρομικά.

Πληροφορίες για Γερμανικό Α.Φ.Μ

Επαγγελματική συνοδευτική επιστολήanschreiben (Γιατί όταν δίνεις το βιογραφικό πρέπει να δίνεις και αυτή την επιστολή μαζί που περιγράφει κάποια πράγματα για 'σένα.).Ακόμα πάρτε και μερικές ιδέες από εδώ με διαφορετικές εμφανίσεις της συνοδευτικής επιστολής (Anschreiben) τα αρχεία μέσα στην ιστοσελίδα είναι διαθέσιμα για να τα κατεβάσετε.

Μπορείτε ακόμα να βρείτε έτοιμες φόρμες συνοδευτικής επιστολής και βιογραφικού online κ.α. για συμπλήρωση εδώ και εδώ.

Διάφορα θέματα μετανάστευσης μπορείτε να δείτε σε αυτό το site και μπορείτε να το διαβάσετε στα Αγγλικά, Γερμανικά, τούρκικα και Ρώσικα.

Παρακάτω στην εικόνα βλέπετε την σύνταξη το βιογραφικό στην μέση  οι συστατικές και τα πιστοποιητικά δεξιά και η συνοδευτική επιστολή αριστερά.

Δείτε που μπορείτε περίπου να δείτε ενδεικτικά τι ισχύει για κάθε επάγγελμα και τι μισθό, σε κάθε περιοχή μέσα από αυτό το site, αλλά και αυτό το site.



Γλώσσα




Εδώ θα βρείτε σελίδες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε γερμανικά.

Μαθήματα με πολυμέσα για αρχάριους (Γερμανικά-Αγγλικά)

Δωρεάν Μαθήματα Γερμανικών Μέσω Youtube

Memrise (Μάθετε οποιαδήποτε γλώσσα θέλετε εύκολα και απλά με προφορά παραδείγματα ότι καλύτερο για αυτούς μου έχουν φωτογραφική μνήμη και μη. Από τις καλύτερες σελίδες εκμάθησης ξένης γλώσσας και μάλιστα δωρεάν!)

PONS διαδικτυακό λεξικό (Ίσως το καλύτερο που υπάρχει με σωστή μετάφραση αλλά και προφορά.)

Δείτε τον Κανονισμό εξετάσεων τις εξετάσεις τους Όρους διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς επίσης Ασκήσεις και πληροφοριακό υλικό.

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές Android για να μάθετε ξένες γλώσσες

Ενοικίαση σπιτιού

Human Hand Under White and Blue Sky on Green Grass FieldBlack Flat Screen Tv Near Black Chair on Living Roomphotos.photo.photo_of

Ιστοσελίδες με διάφορα ενοικιαζόμενα σπίτια στην Γερμανία.

Η ιστοσελίδα ImmobilienScout24 είναι η μεγαλύτερη σελίδα αναζήτησης ακινήτων στη Γερμανία και κορυφαία πύλη του κλάδου στην γερμανική αγορά. Με περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια αγγελίες, πάνω από 900 εκατομμύρια προβολές και περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως, η ImmobilienScout24 είναι αδιαμφισβήτητα πρώτη στην προτίμηση τόσο από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων όσο και από πλευράς υποψηφίων ενοικιαστών ή αγοραστών.

Η ιστοσελίδα ακινήτων immowelt.de είναι μία από τις κορυφαίες πύλες για την αναζήτηση διαμερισμάτων, σπιτιών και εμπορικών ακινήτων. Μαζί με την πύλη immonet.de η οποία αγοράστηκε από την πρώτη το έως 2017 οι δύο πύλες έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην αγορά με 48 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως.

Η Kalaydo.de είναι μια πλατφόρμα αναζήτησης και προσφοράς ακινήτων εξειδικευμένη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Με περίπου 140.000 ακίνητα και 5 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, η kalaydo.de προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προσφέρουν τα ακίνητά τους γρήγορα και αποτελεσματικά στη σωστή ομάδα στόχου.

Η ιστοσελίδα ohne-makler.net είναι μια πλατφόρμα πώλησης και ενοικίασης ακινήτων τα οποία προσφέρονται χωρίς προμήθεια. Αγοραστές και ενοικιαστές θα βρουν εδώ μόνο αγγελίες από ιδιώτες ή από εταιρείες ακινήτων που προσφέρουν τα ακίνητά τους απευθείας - χωρίς την διαμεσολάβηση μεσίτη. Πωλητές και ιδιοκτήτες μπορούν επίσης αφού καταχωρήσουν την αγγελία τους σε αυτή την ιστοσελίδα να τη δημοσιεύσουν αυτόματα σε περισσότερες από 15 δικτυακές πύλες ακινήτων στο διαδίκτυο, όπως ImmobilienScout24, immonet.de, immobilien.de, κλπ., αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των υποψηφίων ενοικιαστών και αγοραστών.

Η ιστοσελίδα wunschimmo.de δίνει σε κτηματομεσίτες, ιδιώτες αλλά και τοπικές διοικήσεις την ευκαιρία να παρουσιάσουν διαφημίσεις ακινήτων στο Διαδίκτυο με ευρεία κάλυψη. Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να αναζητήσετε και κατοικίες που προσφέρονται από δημόσιους φορείς.

Η ιστοσελίδα Studenten-WG.de φιλοξενεί την ομώνυμη πύλη για την απλή και εύκολη αναζήτηση ενοικιαζόμενων φοιτητικών κατοικιών χωρίς προμήθεια στις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία). Στις ιστοσελίδες του Studenten-WG.de μπορούν να αναζητηθούν ή να διαφημιστούν δωρεάν μόνο κοινόχρηστα διαμερίσματα, δωμάτια ή πολυκατοικία διαμερίσματα χωρίς προμήθεια. Η επισκεψιμότητα της πύλης Studenten-WG.de φθάνει περίπου τα 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα και είναι συνεπώς ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς παρόχους αυτού του είδους.

Παρακάτω θα βρείτε και άλλες παρόμοιες σελίδες.
Χωρίς το Shufa δεν νοικιάζεις σπίτι στην Γερμανία.

Σπουδές στην Γερμανία

photos.photo.photo_ofBlue and Gold Cover Book on Brown Wooden Shelfphotos.photo.photo_of


H DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst / Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) είναι δημόσια υπηρεσία που εκπροσωπεί τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους φοιτητικούς συλλόγους της Γερμανίας. Μάθετε τα πάντα για υποτροφίες, σπουδές στην Γερμανία, η ζωή στη Γερμανία κ.α. Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικής και επιστημονικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο τις ανταλλαγές φοιτητών και επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο. 

Και εδώ θα βρείτε μια λίστα με χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές(.pdf).

Και εδώ για αναγνώριση πτυχίων κ.α.(.pdf).

Αγορά αυτοκινήτων οι καλύτερες ιστοσελίδες για στην Γερμανία

car, driver, drivingBlack Classic Car Inside the Garageautomobile, boost, car

❗Συμβουλή: Αν έχετε παλιό δίπλωμα οδήγησης (χάρτινο ροζ) και δεν το έχετε ανανέωση (σε πλαστικό) και θέλετε να μεταναστεύσετε στη Γερμανία μπορείτε να το ανανεώσετε και εκεί πληρώνοντας κάτω από 40 ευρώ. Πλέον μπορείτε να το ανανεώσετε και στην Ελλάδα μέσω του gov.gr θα πληρώσετε γύρω στα 30 ευρώ παράβολο ακολουθήστε τον σύνδεσμο περιέχει και οδηγίες. Ο κάτοχος ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης (που το δίπλωμα του έχει εκδοθεί δηλ. σε χώρα της ΕΕ) ο οποίος έχει εκδώσει πριν απο τις 19.01.2013 το δίπλωμα του, έχει προθεσμία να το ανανεώσει ,μέχρι το 2033.
Όσοι έχουν εκδώσει το δίπλωμα τους μετά τις 19.01.2013 τότε το δίπλωμα του ισχύει για 15 χρόνια.

Άλλες χρήσιμες ιστοσελίδες.

photos.photo.photo_ofphotos.photo.photo_of

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στη Γερμανία

Μια σύνοψη όλων των ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ).

 Όλες οι ελληνικές ορθόδοξες ενορίες της Γερμανίας θα τις βρείτε εδώ.

Η πρεσβεία και τα ελληνικά προξενεία στην Γερμανία.

ΣυμβουλήΣτην Γερμανία έχετε το δικαίωμα για δωρεάν δικηγόρο όποιον θέλετε εσείς. Έχει να κάνει με το ύψος του εισοδήματός σας βέβαια αλλά δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.
Πηγαίνετε σε όποιον δικηγόρο θέλετε και του λέτε πως θέλετε να αιτηθείτε την δωρεάν νομική κρατική βοήθεια για κάθε σας υπόθεση. Prozesskostenhilfe λέγεται. 
Αν κάποιος σύνδεσμος δεν λειτουργεί παρακαλώ σχολιάστε. Αν έχετε να προτείνετε κάποια ιστοσελίδα που θα βοηθήσει τους Έλληνες να προετοιμαστούν καλύτερα για Γερμανία ή ιστοσελίδες που θα βοηθήσουν ομογενείς ή ακόμη και αν βρήκατε κάποιο λάθος παρακαλώ σχολιάστε.

Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 13/02/2023.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.