Νέα τεχνολογία με DSLR ποιότητα στις φωτογραφίες του smartphone σας

Αχρείαστοι οι ακριβοί φακοί για πεντακάθαρη εικόνα

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των καμερών των smartphones είναι τα οπτικά τους, δηλαδή η έλλειψη φακού για να πετύχετε την απόλυτη καθαρότητα της εικόνας όπως μόνο μια DSLR ή μια mirrorless camera μπορεί. Ερευνητές του Harvard όμως ανέπτυξαν τα “metalens”, γυαλί γεμάτο από επίπεδες πλάκες με οξείδια τιτανίου αντί για κανονικό γυαλί, των οποίων η κατάλληλη τοποθέτηση οδηγεί το φως στον αισθητήρα. Έτσι, ο φακός δε χρειάζεται να είναι μεγαλύτερος από 2mm, ενώ το focus είναι καλύτερο ακόμα και από τους κορυφαίους φακούς του εμπορίου, καθώς μπορούν να διακριθούν λεπτομέρειες 400 νανομέτρων.

Το κόστος τους είναι αρκετά μικρότερο από το γυαλί των παραδοσιακών φακών, αφού δε χρειάζεται το γυάλισμα και τη δύσκολη διαδικασία κατασκευής που απαιτεί ένας φακός DSLR. Η κατασκευή των metalens θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου ημιαγωγών.

Η τεχνολογία των metalens δεν καλύπτει ακόμα όλη τη γκάμα χρωμάτων, καθώς αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, σχεδιάστηκαν για να απορροφούν φως σε συγκεκριμένα χρώματα. Οι επιστήμονες όμως είναι πεπεισμένοι πως δε θα αργήσει η μέρα που θα δούμε επαγγελματικού επιπέδου φωτογραφίες από τα smartphones μας, χωρίς τη χρήση μεγάλων, βαριών φακών.



Πηγή:unboxholics.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.