Ο άπιαστος cracker "Ιβάν Β" πουλάει πλήθος από προσωπικά δεδομένα Ελλήνων

Αν έχετε αναρωθηθεί ποτέ, πως γίνεται μία διαφημιστική εταιρεία ή μία οποιαδήποτε εταιρεία στην οποία εσείς δεν δώσατε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, να ξέρει το τηλέφωνό σας ή το e-mail σας και να επικοινωνεί μαζί σας, μην αναρωτιέστε, γιατί πολύ απλά έχετε πέσει θύμα cracking όπως και πλήθος άλλων συμπολιτών σας...
Συνήθως Crackers από τη Ρωσία, την Βουλγαρία, την Ουκρανία ή την Μαλαισία, αναζητούν σε διάφορες χώρες αδυναμίες στα συστήματά τους, διεισδύουν και καταφέρνουν να υφαρπάξουν εκατομμύρια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών τα οποία στη συνέχεια πωλούν μαζικά σε διαφημιστικές εταιρείες, ή σε διάφορες άλλες εταιρείες που χρειάζονται τέτοια στοιχεία, ακόμα και σε κακοποιούς έναντι ακόμα και ευτελών ποσών.
Στο παρελθόν, στη χώρα μας είχε εντοπιστεί υπάλληλος γνωστής αλυσίδας καλλυντικών που είχε παραδώσει εκατοντάδες κούτες με προσωπικά στοιχεία από πελάτισσες της αλυσίδας σε τέτοιους “αετονύχηδες”, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει το cracking που είχε υποστεί το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, με τα στοιχεία των φορολογουμένων να βρεθούν στη διάθεση τέτοιων κυκλωμάτων.

Η πιο διαβόητη περίπτωση Cracker είναι αυτή του Ρώσου με το ψευδώνυμο “Ιβάν Β”, ο οποίος θεωρείται άπιαστος, χτυπάει συνεχώς και στην χώρα μας χρησιμοποιώντας όπως και άλλοι, διακομιστές κυρίως στη Βουλγαρία ή μέσω συστημάτων “TOR”, που καθιστούν πρακτικά αδύνατο τον εντοπισμό τους. Θύματα, του “Ιβάν Β” έχουν πέσει εκατοντάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, εταιρείες, υπουργεία ακόμα και υπουργοί, όπου ξαφνικά τα προσωπικά τους και ευαίσθητα δεδομένα βρέθηκαν στη διάθεση της “μαύρης αγοράς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές πώλησης αυτών των στοιχείων καθορίζονται από το πλήθος και το είδος. Για παράδειγμα οι πιο απλές περιπτώσεις και πιο φθηνές, είναι οι περιπτώσεις που πωλούνται διευθύνσεις e-mail και τηλεφωνικοί αριθμοί, οι οποίοι υφαρπάζονται εύκολα, ακόμα και από δήθεν διαφημιστικά μπάνερ, στα οποία οι ανυποψίαστοι ιδιώτες απαντούν και τελικά είναι “ψάρεμα” από τους crackers για να αποκτήσουν αυτά τα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες να μην απαντούν σε τέτοια μπάνερ και να μην πληκτρολογούν το τηλέφωνό τους ή τα e-mail τους, νομίζοντας για παράδειγμα ότι έχουν κερδίσει ένα ταξίδι ή κάτι παρόμοιο.

Σε άλλες περιπτώσεις όπου έχουν καταφέρει οι crackers να αποσπάσουν ακόμα πιο ευαίσθητα δεδομένα όπως το ΑΦΜ, το αριθμό δελτίου ταυτότητας κλπ, αυτά είναι πιο ακριβά στην “μαύρη αγορά” και απευθύνονται σε κακοποιούς που είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι μπορούν να πράξουν με τέτοια στοιχεία στη διάθεσή τους.

Για τον “Ιβάν Β” όπως και για άλλους crackers με αντίστοιχη δραστηριότητα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματίσει δικογραφίες, για τις οποίες είναι ενημερωμένη και η Europol και η Interpol, ωστόσο πάντα αποτελούν δύσκολους στόχους για εντοπισμό εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν. Είναι ο κόσμος του κυβερνοχώρου που είναι απέραντος και μέσα από αυτόν έχουν αναπτυχθεί οι πιο χρήσιμες επιστήμες του κόσμου μας, αλλά ταυτόχρονα και το έγκλημα έχει πάρει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας..

Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.