Κινητό τηλέφωνο φορτίζει με την ενέργεια της φωνής

Αποτέλεσμα εικόνας για smartphone charging with voiceΜια τεχνολογία μετατροπής της ακουστικής ενέργειας σε ηλεκτρική που ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζώρτζια των ΗΠΑ (Georgia Tech) ανοίγει το δρόμο για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων με τη φωνή.

Η συλλογή της ακουστικής ενέργειας γίνεται από ένα μικρόφωνο σε μέγεθος γραμματοσήμου το οποίο τη μετατρέπει σε ηλεκτρική και τη διοχετεύει στη μπαταρία του κινητού.

Το μικρόφωνο είναι κατασκευασμένο από ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Στην επιφάνειά του χαράχτηκε με ακτίνες λέιζερ ένα πλέγμα μικροσκοπικών οπών. Στη συνέχεια η μια πλευρά του χαρτιού καλύφθηκε με χαλκό και πάνω της τοποθετήθηκε ένα λεπτό φύλλο αντικολλητικού υλικού τεφλόν. Τα δύο φύλλα, του χαρτιού και του τεφλόν συνδέθηκαν στη μια τους άκρη.

Τα ηχητικά κύματα δονούν τα δυο φύλλα με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντάς τα να πάλλονται, κάτι που δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο -παρόμοιο με αυτό που δημιουργείται όταν κάποιος τρίβει ένα μπαλόνι στα μαλλιά του. Η διαδικασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας μίας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο με αργό ρυθμό.

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παράγει το μικρόφωνο εξαρτάται από το μέγεθός του. «Μπορεί σε κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ζονγκ Γουάνγκ στο  New Scientist.

Ωστόσο, ο επιστήμονας παραδέχτηκε ότι προς το παρόν το μικρόφωνο μπορεί να καλύψει μόνο μικρό μέρος της ενέργειας που χρειάζεται το κινητό.

Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.