Ο πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος εγκαινιάζεται στην Ολλανδία

Η Ολλανδία φημίζεται διεθνώς για τη διάδοση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μεταφοράς: φιλοξενεί περίπου 18 εκατομμύρια ποδήλατα που κάθε μέρα κινούνται σε ποδηλατόδρομους μήκους σχεδόν 35.000 χιλιομέτρων.
Μια καινοτόμος πρωτοβουλία με την ονομασίαSolaRoad έχει σκοπό να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο όλη αυτή την πράσινη υποδομή στρώνοντας φωτοβολταϊκές κυψέλες στους ποδηλατόδρομους.
Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος της Ολλανδίας: έχει μήκος 70 μέτρα και βρίσκεται στην μικρή πόλη Κρόμενι.
Την ενέργεια παράγουν φωτοβολταϊκές κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου ενσωματωμένες σε τσιμεντένιες πλάκες διάστασης 2,5Χ3,5 μέτρων, οι οποίες εν συνεχεία καλύπτονται από ένα στρώμα αντιχαρακτικού γυαλιού με πάχος ένα εκατοστό.
 
Η ελάχιστη κλίση των πλακών και η χρήση μη κολλητικών υλικών στο φινίρισμα επιτρέπει στο νερό της βροχής να καθαρίζει τη σκόνη και τους λεκέδες από τις πλάκες και έτσι να εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκθεση στο ηλιακό φως.
Οι βελτιώσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες καθώς στον ποδηλατόδρομο οι ηλιακές κυψέλες είναι λιγότερο αποδοτικές κατά 30% σε σύγκριση με μια συμβατική επίγεια εγκατάσταση.
Εκατό μέτρα ηλιακού ποδηλατόδρομου μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τρία νοικοκυριά.
Το ερευνητικό  Ινστιτούτο TNO που βρίσκεται πίσω από το SolaRoad υπολογίζει ότι το 20% των αυτοκινητόδρομων της Ολλανδίας θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν στο έργο. Αυτό μεταφράζεται σε δρόμους μήκους 140.000 χιλιομέτρων που θα προσέθεταν 400 με 500 τετρ. χιλιόμετρα φωτοβολταϊκών στις υπάρχουσες υποδομές για γενική ηλεκτροδότηση και τροφοδοσία φωτιστικών σωμάτων και φαναριών κυκλοφορίας.
Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.