Νέες κάμερες με τεχνολογία 4K και η λήψη βίντεο σε 360° 0

Η περίφημη όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι “La Bohème” σε ανάλυση 4K!
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ετόρε Σκόλα έκανε τα γυρίσματα της όπερας σύμφωνα με τη νέα τεχνολογία, που αποτυπώνει εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια.
Η δουλειά παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Κάννες από τη RAI, την ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Στις συμβατικές τηλεοπτικές οθόνες ίσως να μην παρατηρείτε κάποια διαφορά. Ο αναλυτής Τζιανφράνκο Τζιαρντίνα μας εξηγεί τον λόγο, αλλά και τα χαρακτηριστικά της νέας τεχνολογίας.
«Το περίεργο ακρώνυμο σημαίνει, ότι το TV 4k ή Ultra HD που είναι το συνώνυμό του, έχει ανάλυση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το συμβατικό full HD. Αρχίζουμε από τα δύο εκατομμύρια πίξελ και φτάνουμε στα 8 εκατομμύρια. Πρόκειται λοιπόν για μία σημαντικά καλύτερη ανάλυση, που μας επιτρέπει δύο πράγματα: να δούμε εικόνες με μεγαλύτερη ευκρίνεια και να έχουμε μεγαλύτερες οθόνες, διατηρώντας την ίδια απόσταση όταν βλέπουμε τηλεόραση χωρίς καμία ενόχληση. Έχουμε μία τάση να μεγαλώνουμε τις οθόνες. Με τη νέα τεχνολογία μπορούμε να τις έχουμε διατηρώντας την ίδια απόσταση ανάμεσα στον καναπέ και την τηλεόραση.»
Η όπερα “La Bohème” από τη RAI είναι μία πειραματική παραγωγή σε 4K. Η χρήση της νέας τεχνολογίας δεν έχει ακόμη καθιερωθεί στις παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι συσκευές που την υποστηρίζουν υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να μπορούν να παίξουν περιεχόμενο σε ανάλυση 4Κ.
«Αυτό είναι το πρόβλημα. Όλα αυτά που είπαμε θα μπορούσε να τα διακρίνει κανείς, αν όλες οι μεταδόσεις, οι εκπομπές, τα blue-ray disc και τα DVD είχαν φτιαχτεί με ανάλυση 4K. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι μέχρι στιγμής. Η μετάδοση γίνεται προς το παρόν σε στάνταρ ευκρίνεια ή στην καλύτερη περίπτωση σε full HD. Η ανάλυση φτάνει μόλις στο ένα τέταρτο των δυνατοτήτων του 4Κ. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε. Είναι ένα στοίχημα για το μέλλον. Το να έχουμε τέτοιου είδους τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι σίγουρα ένας στόχος. Όπως συμβαίνει συχνά στην τεχνολογία, δεν υπάρχει τέλειος συγχρονισμός ανάμεσα στην εισαγωγή μιας νέας πρακτικής, στην τηλεόραση εν προκειμένω, και στη διαθεσιμότητα των προγραμμάτων, που συμβαδίζουν με τη νέα αυτή τεχνολογία», επισημαίνει ο Τζιανφράνκο Τζιαρντίνα.
Οι λόγοι για αυτή τη δυσκολία στην παραγωγή κατάλληλων προγραμμάτων σε 4Κ, εστιάζονται στο κόστος παραγωγής και στην ανάγκη αξιοποίησης της εξειδικευμένης τεχνολογίας. Για την πειραματική παραγωγή “La Bohème“από τη RAI χρησιμοποιήθηκαν ειδικές κάμερες.
«Χρησιμοποιήσαμε 6 κάμερες 4K, τα τελευταία μοντέλα στις κάμερες της νέας τεχνολογίας, με κινηματογραφικούς φακούς, που μπορούσαν να διασφαλίσουν, ότι το υλικό θα ήταν πράγματι 4K», τονίζει ο παραγωγός του “La Bohème” Στέφανο Ρέμπετσι.
Από τις 4Κ κάμερες στη μικρή και πρωτότυπη κάμερα της γαλλικής εταιρίας “Giroptic”, που καταγράφει βίντεο σε 360 μοίρες.
Πρόκειται για μία συσκευή σε σχήμα αυγού, που προσφέρει βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ροή σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον διαθέτει GPS, ασύρματο ίντερνετ, τρεις κάμερες και τρία μικρόφωνα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές το υλικό που τραβάει η κάμερα μπορεί να προβληθεί σε κάθε συσκευή, σε τηλεόραση, υπολογιστή ή σε ταμπλέτα δίνοντας στον χρήστη σε την εμπειρία των 360 μοιρών.
«Είναι μία μικρή κάμερα που μπορεί να καταγράψει εικόνα σε 360 μοίρες. Μπορείτε να κινηματογραφήσετε ό,τι συμβαίνει γύρω σας, πάνω από το κεφάλι σας και ελαφρώς ό,τι γίνεται κάτω στο πάτωμα», τονίζει εκπρόσωπος της εταιρίας “Giroptic”
Καθένας από τους φακούς στο εσωτερικό της κάμερας συγχρονίζει ταυτόχρονες λήψεις και ενώνει τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η περιμετρική λήψη. Η κάμερα θα είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό στην τιμή των 500 ευρώ.
Πηγή:gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.