Μέσω «τρίτης» εφαρμογής υπήρξε διαροή φωτογραφιών στο Snapchat

Σκάνδαλο διαρροής/ δημοσιοποίησης online φωτογραφιών και βίντεο χρηστών – πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι- πλήττει τη δημοφιλή υπηρεσία messaging Snapchat.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πίσω από την υπόθεση ενδέχεται να βρίσκονται τα ίδια άτομα που ευθύνονται για την πρόσφατη υπόθεση της διαρροής προσωπικών φωτογραφιών celebrities- ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.
Όπως αναφέρει το BBC, θύματα έπεσαν χρήστες οι οποίοι αποκτούσαν πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω «τρίτης» εφαρμογής και όχι του επίσημου app του Snapchat. Βασικός προβληματισμός σχετικά με την υπόθεση είναι ότι θεωρείται πως πολλές από τις φωτογραφίες ενδέχεται να  προέρχονται από ανηλίκους, καθώς οι μισοί περίπου χρήστες της υπηρεσίας είναι μεταξύ 13 και 17 ετών. Από πλευράς του το Snapchat διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε παραβίαση των servers του, σημειώνοντας ότι αποθαρρύνει τη χρήση «τρίτων» εφαρμογών για την αποστολή και τη λήψη Snaps.
Το υλικό «ανέβηκε» στο Ίντερνετ συνοδευόμενο από download link την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα message board και έκτοτε έχει κατεβεί- ωστόσο οι αυτουργοί απειλούν με δημοσίευση ακόμα πιο πολλών φωτογραφιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Guardian, αφορούν σε περίπου 200.000 εφήβους, ενώ ο συνολικός όγκος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, είναι 13 GB.
Σημειώνεται ότι το Snapchat επιτρέπει τον διαμοιρασμό βίντεο και φωτογραφιών που «εξαφανίζονται» λίγο μετά- συνήθως κατόπιν διαστήματος λίγων δευτερολέπτων. Βασικοί «ύποπτοι» για τη διαρροή θεωρούνται δύο «τρίτες», μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές, οι οποίες προσέφεραν τη δυνατότητα μόνιμης αποθήκευσης των συγκεκριμένων μηνυμάτων. Θεωρείται ότι τουλάχιστον η μία εξ αυτών κρατούσε βάση δεδομένων όλων των φωτογραφιών και μηνυμάτων που περνούσαν μέσα από αυτήν.
Σύμφωνα με τον Guardian, κάποιοι χρήστες της υπηρεσίας έπεσαν θύματα εξαιτίας της χρήσης ενός site ονόματι snapsaved.com, που υποσχόταν τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας σε desktop υπολογιστή και όχι σε κινητό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η σελίδα αποθήκευε κακόβουλα τα στοιχεία τους, φωτογραφίες και βίντεο. Υποψίες υπάρχουν και για την εφαρμογή Snapsave, που παρέχει παρεμφερή λειτουργία- ωστόσο ο developer υποστηρίζει (σε ανακοίνωσή του στο Engadget) πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν συλλέχθηκαν usernames και κωδικοί, ενώ δεν υπάρχει αποθήκευση φωτογραφιών online.  
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, η εν λόγω βάση δεδομένων φαίνεται να είναι «καρπός» συλλογής υλικού που διήρκεσε έτη. Η αρχική δημοσίευσή της έγινε στο viralpop.com. Αν και, όπως προαναφέρθηκε, έχει κατεβεί, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πρόλαβαν να την κάνουν download.
Σύμφωνα με χρήστες του 4chan, «πηγή» της διαρροής ήταν το snapsaved, ενώ η συλλογή περιλαμβάνει όντως έναν όγκο υλικού που εντάσσεται στην κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας.
Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.