H σφαίρα που βρίσκει πάντα τον στόχο της, έγινε πραγματικότητα από την DARPA

bulletΗ DARPA, είναι το πολεμικό εργαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών που αποδεικνύει πως η κύρια κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ο πόλεμος. Από το πρώτο «internet», την δεκαετία του 60, μέχρι τα εξελιγμένα robot, η DARPA μαζεύει πρωτοπόρους επιστήμονες και τους αναθέτει να εργάζονται σε πρωτοποριακές εφαρμογές. Έτσι και τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε πως έχει κατασκευάσει μία σφαίρα που, διαθέτει σύστημα καθοδήγησης, με αποτέλεσμα να μπορεί (αφού εκτοξευτεί από το όπλο) να αλλάζει πορεία ώστε να βρει με σιγουριά τον στόχο της.
Το όνομα του προγράμματος είναι EXACTO και τα αρχικά είναι για τις λέξεις Extreme Accuracy Tasked Ordnance. Σύμφωνα με τη DARPA, η σφαίρα αυτή και ο μηχανισμός που την υποστηρίζει, θα μπορεί να διορθώσει τους παράγοντες που κάνουν τους ελεύθερους σκοπευτές αυτού του κόσμου να μην είναι τόσο ακριβείς στο σημάδι τους. Παράγοντες όπως ο αέρας, η σκόνη, μπορούν να κάνουν τους σκοπευτές να «χάσουν» την μία και μοναδική ευκαιρία που έχουν για να πετύχουν τον στόχο τους. Τα συμβατικά όπλα όμως, μπορούν επίσης να προδώσουν και την τοποθεσία τους εφόσον, η φορά και η τροχιά μίας σφαίρας, είναι κοινά γνωστή και προβλέψιμη.
Η DARPA λοιπόν με τις δοκιμές της έρχεται και τα λύνει αυτά, με το EXACTO να είναι η τεχνολογία αυτή που ελαχιστοποιεί την συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην «εκτόξευση» μίας σφαίρας. Ελαχιστοποιεί αντίστοιχα λοιπόν και την πιθανότητα κάποιος να ξεφύγει από αυτή.
Κι εκεί που ως τεχνολογία ακούγεται τρομερά συναρπαστική και αν αυτός ο κόσμος ήταν κόμικ, στις σελίδες του θα γιορτάζαμε τα υπερόπλα των «καλών» ενάντια στους «κακούς», στην σκληρή πραγματικότητα που δεν υπάρχουν τόσο σαφείς διακρίσεις, το EXACTO, όσο είναι μία τεχνολογία που θα βρίσκει τον στόχο στους «τρομοκράτες» της Al Qaida, είναι άλλο τόσο μία τεχνολογία που θα βρίσκει στόχο στα παιδιά τους, τους γείτονές τους, ή ακόμα και στα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο στη Γάζα και πετάνε πέτρες στους κατακτητές τους.
Δείτε το βίντεο των 30 δευτερολέπτων με την επιτυχημένη «δοκιμή» του EXACTO.

Πηγή:digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.