Android L: Πολλές και ουσιαστικές βελτιώσεις στην κάμερα

Η Google στην νέα έκδοση του Android, στο L, αναβάθμισε ριζικά τις φωτογραφικές δυνατότητες της πλατφόρμας.
Πάμε να δούμε τι προσφέρει, αλλά και να αναλύσουμε το πώς αυτές οι δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε.

Burst Mode στο Android L

Burst Mode ονομάζουμε την διαδοχική λήψη πολλών φωτογραφιών.
Ενδεικτικά το παλιό API επέτρεπε λήψη φωτογραφιών στο Nexus 5 πλήρους ανάλυσης αισθητήρα, (8MP) με ρυθμό 1-3 frames το δευτερόλεπτο. (Προγραμματιστικά, αν ήθελες μεγαλύτερο ρυθμό λήψης φωτογραφιών, αναγκαζόσουν να "ρίξεις" την ανάλυση.)
Android L Camera Burst Mode
Το νέο API επιτρέπει στο N5 λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης (8MP) με ρυθμό 30 frames το δευτερόλεπτο. (Για να επιτύχεις τον ρυθμό αυτό με το παλιό API, χρειαζόταν στο N5 να ρίξεις την ανάλυση στα 2MP.)
Android L Camera Frames per Second
Δεν είναι όμως -μόνο- το γεγονός ότι θα μπορούμε να φωτογραφίζουμε πανεύκολα σκηνές "δράσης" σε πλήρη ανάλυση με το νέο Burst Mode API. Δεκάδες νέες δυνατότητες ξεκλειδώνονται μέσω αυτού.
Και όλες αυτές τις δυνατότητες μπορεί να τις αποκτήσει/αξιοποιήσει οποιοσδήποτε developer εφαρμογών που τις ανεβάζει στο Google Play, ή από εταιρείες στις ROMs τους (Sony, LG, Samsung κτλ).

HDR στο Android L

Έχουμε αναλύσει πώς λειτουργεί το HDR, βγάζοντας πολλές φωτογραφίες με διάφορες τιμές έκθεσης και συνδυάζοντάς τες στο τέλος για μία "καλή τελική" φωτογραφία.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα "χρήση" του Burst Mode API είναι στο HDR: Μπορώντας σε πολύ λιγότερο χρόνο να βγάλουμε πολύ περισσότερες φωτογραφίες σε διάφορες τιμές έκθεσης, η τελική φωτογραφία θα είναι πολύ καλύτερη απ' ότι πριν.
Ενδεικτικά στην παρουσίαση ανέφεραν ότι μέσα σε 0,9 δευτερόλεπτα το Nexus 5 έβγαλε ~30 φωτογραφίες, ανέλυσε 115MB δεδομένων των φωτογραφιών και έδωσε ένα τελικό -σαφώς καλύτερο απ' ότι πριν- αποτέλεσμα.
(Αντίστοιχα και στο Low Light Mode που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, επιτυγχάνεται πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Android L HDR+

Multi Focus (Focus Stacks) στο Android L

Τι άλλες δυνατότητες μας δίνονται από το (εκπληκτικό) Burst Mode API; Να μπορούμε να εστιάσουμε σε όποιο σημείο της φωτογραφίας θέλουμε μετά την λήψη της. Μπορώντας να φωτογραφίσουμε 30 frames στην μέγιστη ανάλυση της κάμερας κάθε δευτερόλεπτο, μπορούμε να καλύψουμε όλο το εύρος εστίασης της κάμεράς μας (βγάζοντας στην ουσία πολλές φωτογραφίες), και συνεπώς να αλλάξουμε το σημείο εστίασης μετά την λήψη.
Android L Focus Stacks

Split Screen Exposure και Viewfinder στο Android L

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης έδειξαν και μία ακόμα "ενδεικτική εφαρμογή" που μπορεί να υλοποιηθεί χάρη στις νέες δυνατότητες που μας δίνει το νέο API. Να μεταβάλλουμε την έκθεση "ξεχωριστά" στο αριστερό τμήμα της οθόνης (και της φωτογραφίας), απ' ότι στο δεξί. Αυτό είναι απολύτως χρήσιμο όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε κάτι το οποίο έχει και πολύ σκοτεινά σημεία, και πολύ φωτεινά (και δεν μας αρκεί το HDR). Αυτό επιτυγχάνεται μεταβάλλοντας την έκθεση σε διαδοχικά frames και συνδιάζοντάς τα.
Android L Focus Stacks

Λήψη RAW φωτογραφιών στο Android L

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι το Android θα αποκτήσει υποστήριξη λήψης φωτογραφιών RAW, και στην Android L έγινε πραγματικότητα.
Μέσω της DngCreator class μπορούμε να αποθηκεύσουμε ασυμπίεστες φωτογραφίες σε .dng, και στην συνέχεια να τις φτιάξουμε στο Lightroom εμείς (και όχι ο αλγόριθμος που έχει η κάμερά μας), για να πάρουμε την τελική φωτογραφία.
Στην ουσία έτσι αποθηκεύει όλα τα δεδομένα που έλαβε από τον αισθητήρα της κάμερας, χωρίς να τα επεξεργάζεται/συμπιέζει/αλλοιώνει καθόλου.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα για τους κατόχους Smartphones και Tablet. Ως σημαντικό κομμάτι αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι ανοίγεται και ένα τεράστιο παράθυρο δυνατοτήτων σε Compact και "DSLR" κάμερες που τρέχουν Android.
Android L RAW Support

Δυνατότητα πλήρους χειροκίνητου ελέγχου

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφερθώ αναλυτικά σε όλες τις νέες δυνατότητες του API της κάμερας, χοντρικά όμως θα αναφερθώ στο γεγονός ότι μπορούμε πλέον να έχουμε πλήρες "manual" mode, το οποίο περιλαμβάνει μέχρι και ρύθμιση χρόνου έκθεσης (a.k.a. ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου) ή της ευαισθησίας ISO -το οποίο μέχρι τώρα απαιτούσε άκομψο hack για να γίνει-. Δεκάδες άλλες τέτοιες δυνατότητες (π.χ. αυτόματο trigger για λήψη μόλις ενεργοποιηθεί εξωτερικό φλας) ολοκληρώνουν τις φωτογραφικές δυνατότητες του Android με ιδανικό τρόπο.
Android L Manual Control

Αντί επιλόγου

Περιττό να πω το πόσο πολύ αναβαθμίζονται οι φωτογραφικές δυνατότητες της πλατφόρμας. Αξίζει όλοι να δείτε το εκπληκτικό βίντεο της σχετικής παρουσίασης (αρχίζει στο 30 λεπτό).
Θέλω να τονίσω ότι το πιο "ενδιαφέρον" κομμάτι είναι ότι όλες τις παραπάνω δυνατότητες θα μπορούν να τις προσφέρουν όλες οι εφαρμογές κάμερας στο Android L, ακόμα και 3ων προγραμματιστών στο Google Play, και όχι μόνο "η επίσημη της Google".
Κατά την παρουσίαση του Android L είχα τονίσει ότι η σημαντικότερη αλλαγή θεωρώ ότι είναι τα 5000 (!) νέα APIs και τώρα μάλλον καταλαβαίνετε το γιατί.
Android L Manual Control
Πηγή:greeceandroid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.