Εφτιαξαν καρδιά σε 3D εκτυπωτή η οποία είναι έτοιμη και για μεταμόσχευση

Ανθρώπινη καρδιά η οποία λειτουργεί κανονικά και μπορεί να μεταμοσχευθεί σε ασθενή με καρδιολογικά προβλήματα εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή επιστήμονες στις ΗΠΑ. Με την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση καρδιάς, όπως ονομάστηκε η μέθοδος, γίνεται ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της επάρκειας οργάνων, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα όργανα μαζί με τον εγκέφαλο.

Ακριβώς επειδή είναι σύνθετο όργανο, η καρδιά δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να εκτυπωθεί ολόκληρη όπως είναι. Ετσι, οι επιστήμονες εκτύπωσαν όλα τα μέρη που την αποτελούν, τα συναρμολόγησαν και προέκυψε ολόκληρο το όργανο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση είναι βιολογικά, δηλαδή ανθρώπινοι ιστοί και βιολογικά υγρά.
Μάλιστα, χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι επιστήμονες, με τη μέθοδο της εκτύπωσης μερών και της συναρμολόγησής τους προέκυψε ένα τεράστιο πλεονέκτημα της μεθόδου: πλέον μπορούν, για παράδειγμα, να εκτυπώσουν και μία καρδιακή βαλβίδα - δεν χρειάζεται να εκτυπωθεί ολόκληρο το όργανο.
Εφτιαξαν καρδιά σε 3D εκτυπωτή!

Ενα παιδί στις ΗΠΑ, δε, που γεννήθηκε με τρύπα στην καρδιά, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με εκτύπωση του τμήματος που του είναι απαραίτητο, για το οποίο οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν κύτταρα από το λίπος του.
Ο λόγος που στην τεχνική χρησιμοποιούνται κύτταρα του ίδιου του ασθενούς είναι για να είναι βέβαιο ότι το όργανο θα έχει τη δική του κυτταρική «υπογραφή» και δεν θα τα απορρίψει ο οργανισμός μετά τη μεταμόσχευση. Στον εκτυπωτή, εκτός από τα ανθρώπινα κύτταρα, τοποθετείται και μία ειδική κόλλα από κολλαγόνο, η οποία βέβαια απορροφάται όταν το όργανο μεταμοσχευθεί στον ασθενή.

Οι τεχνικές τρισδιάστατων εκτυπώσεων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις βιολογικές επιστήμες, αλλά και από μηχανικούς που εκτυπώνουν ολόκληρα αυτοκίνητα, όπλα, τρόφιμα, διάφορα ανταλλακτικά, σπίτια, ακόμη και σύνθετες ηλεκτρονικές συσκευές.

Το βασικό πρόβλημα μέχρι πρόσφατα ήταν το εξαιρετικά υψηλό κόστος, τόσο για την προμήθεια ενός ειδικού μηχανήματος όσο και για τη δημιουργία του λογισμικού που θα το καθοδηγούσε. Οι τιμές όμως σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αν σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να εκτυπώσει και αντικείμενα ή όργανα που θα σώσουν τη ζωή κάποιου.
Η αγορά τρισδιάστατης εκτύπωσης υιοθετείται από πολλές πολυεθνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Wohlers Associates ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών τρισδιάστατης εκτύπωσης (που περιλαμβάνει από πλαστικές κούκλες έως πολύπλοκα εξαρτήματα αεροπλάνων) σημείωσε αύξηση σχεδόν 35% σε έναν χρόνο, φθάνοντας τα 3,07 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία η αμερικανική General Electric, η βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE Systems και η γερμανική Siemens.

Πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.