Τι είναι η DSLR;

Έχετε εδώ και χρόνια την compact ψηφιακή μηχανή σας, που σας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους στα ταξίδια σας. Αγοράσατε και smartphone με δυνατή κάμερα και είστε πάντα σε ετοιμότητα. Κι όμως, κάτι λείπει από τις φωτογραφίες σας. Αυτό σημαίνει πως είστε απαιτητικός στον τομέα της εικόνας και ότι πιθανότατα σας ενδιαφέρει η τέχνη της φωτογραφίας λίγο παραπάνω από τον μέσο «ερασιτέχνη». Με άλλα λόγια, σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα να αποκτήσετε την πρώτη σας DSLR φωτογραφική μηχανή.

Η προφανής ειδοποιός διαφορά είναι το μεγάλο της μέγεθος σε σχέση με τις compact μηχανές – αυτό είναι ίσως και το μόνο τους μειονέκτημα σε σχέση με τις τελευταίες. Σε τι διαφέρουν όμως και γιατί οι DSLR βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες; Ας αρχίσουμε από τα βασικά: DLSR σημαίνει «Digial Single Lens Reflex camera», ήτοι «ψηφιακή μηχανή με σκόπευση μέσω του φωτογραφικού φακού και καθρέφτη».

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη στην ψηφιακή φωτογραφία σελίδα DPGR, «εκεί που διαφέρουν από τις ψηφιακές κόμπακτ (αφού και σε εκείνες η εικόνα που βλέπουμε κατά τη σκόπευση έρχεται από το φακό) είναι πως το σύστημα σκόπευσης είναι καθαρά οπτικό και μοιάζει στη λειτουργία του με το περισκόπιο. Βασίζεται στη χρήση ενός καθρέφτη, υπό γωνία 45 μοιρών συνήθως, και ενός πρίσματος που αντιστρέφει το είδωλο κατακόρυφα και οριζόντια ώστε να το βλέπουμε κανονικά».

Δείτε στο παραπάνω link αναλυτικά τα πλεονεκτήματα μιας DSLR έναντι μιας compact ψηφιακής μηχανής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι φακοί στις DSLR είναι αποσπώμενοι, επομένως μπορείτε να επιλέξετε ξεχωριστά το «σώμα» της μηχανής και στην συνέχεια τον φακό (ή τους φακούς) που χρειάζεστε. Πάντως, συνήθως στα «πακέτα» DSLR της αγοράς περιλαμβάνεται και ένας βασικός φακός. Επίσης, θα δείτε στην αγορά και τα νέα «mirorless» μοντέλα ψηφιακών μηχανών, που κάνουν την ίδια περίπου δουλειά με τις DSLR, αλλά δεν χρησιμοποιούν κάτοπτρο για τη στόχευση (δείτε τη σύγκριση των DSLR και των mirrorless εδώ). Γνωρίζοντας τα παραπάνω, δείτε μερικές καλές και οικονομικές επιλογές για την πρώτη σας γνωριμία με τον κόσμο των DSLR.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.