H πρώτη αυτοφωτογράφηση στον κόσμο έγινε το 1839

Μπορεί το "selfie" να είναι η λέξη του 2013 και να αποτελεί μία νέα μόδα, φαίνεται ωστόσο ότι, κατά κάποιο τρόπο, η πρώτη αυτοφωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ μας γυρίζει πίσω στο 1839.
Ο φωτογράφος Robert Cornelius πιστεύεται τώρα ότι είναι ο πρώτος που κατάφερε να τραβήξει μία φωτογραφία του εαυτού του, μία μέρα του Οκτωβρίου του 1839, ενώ βρισκόταν σε μία αυλή, πίσω από την επιχείρηση της οικογένειάς του που ειδικευόταν στην επαργύρωση προϊόντων. Ένας πελάτης τού ζήτησε να κατασκευάσει ένα ασημένιο πιάτο για νταγκεροτυπία και η περιέργεια του τον έκανε να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαδικασία. Ήταν μερικούς μήνες πριν, εξάλλου, όταν ο Louis Daugerre είχε αποκαλύψει τη φωτογραφική διαδικασία της νταγκεροτυπίας, έτσι ο Robert Cornelius, μετά από αρκετούς πειραματισμούς, κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη αυτοπροσωπογραφία του κόσμου (ίσως και το πρώτο φωτογραφικό πορτρέτο κάθε είδους).
Η νταγκεροτυπία βρίσκεται τώρα στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με μία σημείωση στο πίσω μέρος της από τον ίδιο τον Cornelius που αναφέρει "The first light picture ever taken".
Robert Cornelius Selfie
Η λήψη έγινε σε εξωτερικό χώρο, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής φωτισμός, με τη βοήθεια μίας μηχανής, που, ουσιαστικά, αποτελούνταν από ένα κουτί με ένα φακό από γυαλί που χρησιμοποιούνταν στην όπερα. Όπως διαβάζουμε, ο νεαρός Robert Cornelius χρειάστηκε να μείνει ακίνητος για 3 έως 15 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα του φωτός στην αυλή, ώστε να μπορέσει να βγει η φωτογραφία.
Όπως βλέπετε, πάντως, πρόκειται για μία εντελώς "ανεπίσημη" πόζα, στην οποία ο Cornelius είναι αχτένιστος και χωρίς κάποια επίσημη ένδυση φωτογράφησης. Δεν ξέρουμε πόσα like θα είχε, αν την ανέβαζε σε κάποιο social media σήμερα, πάνω η ιστορία πίσω από αυτήν είναι σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρουσα κι από την ίδια τη φωτογραφία...
Πηγή:digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.