Εγώ δεν έκανα τίποτα..μόνος του ο υπολογιστής!

techniker_enduserΠόσες φορές ως επαγγελματίες στο χώρο της Πληροφορικής αλλά και στην απλή καθημερινότητα από τους οικείους μας δεν έχουμε ακούσει το κλασικό
- μα δεν έκανα τίποτααα!!!
- λέμε τώρα αλλά τέλος πάντων!!!
pc-mess_2Αυτό και άλλα πολλά που οι τελικοί απλοί χρήστες χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μην φανεί ότι είναι υπεύθυνοι για κάποια ζημιά που τυχόν προξένησαν σε κάποιο μηχάνημα? Όσοι δε δουλεύουν σε Help Desk δίνοντας οδηγείες από τηλεφώνου είναι μαλλον ήρωες… υποθέτω δε ότι στο τέλος της ημέρας η διάθεση τους προς τους καλούντες πρέπει να είναι κάπως έτσι… (βλ. εικόνα στο πλάι)
Ας δούμε λοιπό μερικές από τις συχνότερες δικαιολογίες που βρίσκουν οι τελικοί χρήστες όπως τα έχει καταγράψει ο Jack Wallen σε άρθρο του στηνTechRepublic.
1. “Αυτός ο κωδικός πρόσβασης είναι πολύ δύσκολος… Δεν θα τον θυμόμαστε.”
Υπάρχει ένας λόγος που ο κωδικός πρόσβασης είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμόμαστε – και αφορά την ασφάλεια των δεδομένων μας! Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σταθερή πολιτική αποτροπής των χρηστών από το να έχουν κωδικούς πρόσβασης, όπως “password” ή το όνομα του χρήστη. Αλλά να έχετε κατά νου, ότι μπορεί ν’ αποδειχθεί δύσκολη η δημιουργία περίπλοκων κωδικών πρόσβασης κάτω από μια εξαιρετικά περίπλοκη group policy… και ακόμα πιο δύσκολο όταν χρειαστεί να αλλάξετε αυτούς τους κωδικούς. Γι αυτό όταν ξεκινάτε να δημιουργήσετε μια group policy που αφορά τον κωδικό πρόσβασής, θα πρέπει να βρείτε μια κοινή βάση μεταξύ ισχυρών κωδικών και κωδικών που οι χρήστες μπορούν να θυμούνται.
2. “Αυτό ξεκίνησε αφού τελειώσατε με τον υπολογιστή μου.”
Ή “Μόλις φύγατε παρουσιάστηκε”… “Ναι καλά…” είναι η απάντηση που θέλετε να δώσετε. Δεν μπορείτε, όμως. Το ότι κάνατε ένα μικρό θαύμα μ’ έναν υπολογιστή δεν σημαίνει ότι ο τελικός χρήστης δεν θα καταστρέψει το έργο σας. Ή μόλις έχετε διεύθετήσει ένα πρόβλημα… νομίζατε δηλαδή αλλά δεν έγινε!!! Καλό είναι να βεβαιωθείτε πριν φύγετε από τον χώρο ότι όλα λειτουργούν καλά βάζοντας και τον ίδιο τον χρήστη να κάνει κάποιες δοκιμές υπό την επίβλεψη σας!!! Μετά δεν θα έχει πια την δυνατότητα να σας πει “Δικό σου λάθος”… γιατί να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει αν δεν λάβετε τα μέτρα σας… ;)
3. “Αλλά έχω anti-virus.”
2006-14-klΑν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα των Windows ανεξάρτητα την έκδοση, δεν είναι θέμα αν θα πάρετε ιό, αλλά πότε θα συμβεί αυτό. Οι τελικοί χρήστες φαίνεται να πιστεύουν ότι το anti-virus είναι η θεραπεία για όλα!!! Δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα anti-virus δεν τους δίνει λευκή επιταγή να κάνουν ό, τι θέλουν.
4. “Πληρώνεσε για να κρατάς αυτά τα πράγματα σε λειτουργία.”
Το βιτριόλι των πελατών αλλά και των εργοδοτών… Στην πραγματικότητα δεν θα πρεπε να βλάπτει το ηθικό του ειδικού υποστήριξης Η/Υ. Απλά θα πρέπει να θυμάστε και κατ’ επέκταση να υπενθυμίζετε ότι η τεχνική υποστήριξη είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Η δουλειά μας είναι να κρατήσουμε τα μηχανήματα ζωντανά υπό την προϋπόθεση ότι οι τελικοί χρήστες θα κάνουν την ανάλογη χρήση. Εαν είναι κάθε φορά που γίνεται μια επισκευή να γίνετε η ίδια κακή χρήση η οποία έφερε ένα μηχάνημα σε κακή κατάσταση τότε θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να στραφούν στην χρήση χαρτιού και άβακα. Σαφώς το τελευταίο δεν το λέμε.. εκτός αν έχουμε σκοπό ν’ αποχωρήσουμε από την εταιρεία ή να αφήσουμε τον συγκεκριμένο πελάτη!!!
5. “Το μηχάνημα είναι μόνο Χ ετών.”
Οι Υπολογιστές όπως και πολλά άλλα “κινητά” κομάτια σε μια επιχείρηση φθείρονται και έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος προς το παρόν κάνουμε κάτι γύρω από αυτό. Καθήκον μας είναι να δώσουμε στους τελικούς χρήστες να καταλάβουν ότι το να βγάλουν το μέγιστο δυνατό ενός υπολογιστή για τρία χρόνια είναι αρκετό. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την αναβάθμιση ή την αντικατάσταση του μηχανήματος ιδιαίτερα αν πρόκειτε για μηχάνημα εργασίας. Σε μια επιχείρηση δε η τεχνολογία και η ανανέωση της είναι ακόμα σημαντικότερη μιας και αφορά τα δεδομένα της εταιρείας, νευραλγικά πολλές φορές για την λειτουργία της και τυχόν απώλεια τους.
6. “Δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλον.”
Σίγουρα δεν είναι έτσι. Οι χρήστες μπορεί να πιστεύουν ότι δεν συμβαίνει ένα πρόβλημα σε κανέναν άλλο, κάτι που συνήθως δεν ισχύει… όχι απαραίτητα βέβαια αλλά… Ο λόγος βασικά που ένα πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο σ’ έναν χρήστη και όχι σ’ άλλους είναι απλός!!!
Δεν κάνουν όλοι το ίδιο λάθος!!!! Υπάρχουν πολλά διαφορετικά!!!
Ή, ίσως κάποιοι χρήστες γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά και να διορθώνουν κάποιο μικρό πρόβλημα μόνοι τους!!!
finger
7. “Ξέρω λίγα πράγματα για τους υπολογιστές.”
Χμμμ για να σκεφτώ λιγάκι… Δηλαδή εγώ είμαι γνώστης σχεδιασμού πυραυλικών συστημάτων ή κάτι τέτοιο??? Πέρα από κάθε πλάκα πρόκειτε για μια “επικίνδυνη” ομάδα χρηστών. Χειρότεροι από τους χρήστες που δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα…
Γιατί??? Μα είναι απλό!!!!
Οι χρήστες που δεν έχουν ιδέα δεν κάνουν και δεν αγγίζουν τίποτα μέχρι να μιλήσουν μαζί σας… αντίθετα οι “ξέρω λίγο” θα σκαλίζουν τον υπολογιστή προσπαθώντας να διορθώσουν το πρόβλημα πριν από την άφιξη σας μ’ ένα και μόνο στόχο… Να δείξουν ότι ξέρουν ένα δυο πράγματα… Να μην αναφερθούμε στις παρεμβάσεις στην δουλειά σας την ώρα που προσπαθείτε να διορθώσετε το πρόβλημα… κάποιες φορές είναι επικοδομητική αλλά κάποιες άλλες… Απελπισία!!!!
8. “Τι είναι ένα web browser;”
Ακραίο??? Κι όμως υπάρχει!!! Αυτή είναι η κραυγή (αγωνίας??) κάποιου χρήστη στο κατώτατο σκαλοπάτι της κλίμακας δεξιοτήτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν δεν γνωρίζει τι ένα web browser, τότε καλύτερα να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστεί να τον κρατάτε από το χεράκι παρέχοντας του καθημερινά ίσως εκπαίδευση… Ακούγοντας αυτή την “κραυγή” θα πρέπει επίσης να είναι πλέον σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απομακρυσμένης υποστήριξης ενδέχεται να είναι πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή κάτε ότι είναι εφικτό ώστε να χρειάζεστε την ελάχιστη εώς καθόλου συμμετοχή του χρήστη αυτού στη όποια διαδικασία!
web_browsers
9. “Εγώ δεν επισκέπτομαι πολλές ιστοσελίδες.”
ΟΚ μέχρις εδώ καλά… Το θέμα δεν είναι όμως αν επισκέπτονται πολλά sites, αλλά λίγα και “καλά”! Όπως πχ να κατεβάσουνε κάποια screen savers που τα βρίσκουν διασκεδαστικά ή φημισμένα sites κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προσφέρουν γραμμές εργαλείων και άλλα ωραία που ενδέχεται να είναι κακόβουλο λογισμικό. Οι τελικοί χρήστες δεν έχουν ιδέα σε τι μπελάδες ενδέχεται να μπουν όταν εγκαθιστούν αυτά τα χαριτωμένα μικρά εργαλεία που τους υπόσχονται την καλύτερη συνταγή μπισκότων σοκολάτας στον πλανήτη. Εκπαίδευση για την ασφαλή περιήγηση είναι ένα must για αυτούς τους χρήστες. Ή, ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσει ένα διακομιστή μεσολάβησης (proxy server) για να εμποδίσει την πρόσβαση σε τοποθεσίες που είναι ύποπτες για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
10. “Εγώ δεν έκανα τίποτα.”
Κλείνουμε με την Ναυαρχίδα όλων!!! Τον τίτλο του άρθρου και ότι ακούμε πιο συχνά από τους τελικούς χρήστες…
helpχμμμ σωστά… τόσο τα προγράμματα όσο και το υλικό του υπολογιστή διαθέτουν έναν ειδικό μηχανισμό αυτοκαταστροφής!!! Ο τελικός χρήστης είναι πάντα αθώα περιστερά και σχεδόν σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα του υπολογιστή είναι το αποτέλεσμα της κακής ποιότητας εργασίας από την πλευρά του προσωπικού Πληροφορικής αλλά και του ίδιου του μηχανήματος. Αυτό είναι βέβαια η μισή αλήθεια!!! Υπάρχει πιθανότητα να έκανε κάτι ο τελικός χρήστης, υπάρχει όμως και η πιθαντότητα να μην έχει κάνει κάτι στραβό!!! Και οι πιθανότητες παίζουν όσο κι αν φαίνεται απίθανο γύρω στο 50/50… δεν είναι ακριβώς δίκαιο αλλά παίρνετε την ιδέα.
Πιθανότατα να έχετε ακούσει μία, όλες ή ακόμα περισσότερες από τις παραπάνω δικαιολογίες. Ωστόσο η αλήθεια στο όλο θέμα είναι ότι δεν φταίει πάντα ο τελικός χρήστης. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το λάθος είναι δικό μας. Άλλωστε και πολλοί από το προσωπικό του τμήματος Πληροφορικής είναι επίσης πολύ γνωστοί για το πως υπεκφεύγουν πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών μακριά από τον εαυτό τους. Ίσως θα πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση που έχουμε οι μεν για τους δε που δεν διαφέρει και πολύ από την εικόνα που ακολουθεί….
it_others
Πηγή:osarena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.