Έξυπνο σύστημα φωτισμού σε ευρωπαϊκούς δρόμους


Μπορεί να σας φανεί σαν να είναι βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε μάλλον δεν έχετε βρεθεί στους δρόμους της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας. 

Το συγκεκριμένο σύστημα φωτισμού ονομάζεται Tvilight και εφευρέθηκε από τον Ολλανδό σχεδιαστή Chintan Shah όσο ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Delft της Ολλανδίας.
 
Όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο εξωτερικό, παρατήρησε πως υπήρχαν αναμμένα φώτα τη νύχτα σε άδειους και έρημους δρόμους. Θεωρώντας όταν πρόκειται για μεγάλη σπατάλη ενέργειας και κάνοντας μία μικρή έρευνα, ανακάλυψε πως οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο για τον φωτισμό των δρόμων, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών της κάθε χώρας για την ενέργεια. Επιπλέον, η ενέργεια αυτή μεταφράζεται σε 40 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
 
Επινόησε, λοιπόν, ένα «έξυπνο» σύστημα φωτισμού, που ανάβει ουσιαστικά κατά παραγγελία χάρη στους ασύρματους αισθητήρες που διαθέτει. Συγκεκριμένα, τα φώτα στους δρόμους ανάβουν μόνο όταν εντοπίσουν την παρουσία ενός ατόμου, ενός ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου και παραμένουν σβηστά όλες τις υπόλοιπες ώρες.
 
Τα φώτα έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν εάν περνάει άνθρωπος ή κάποιο μικρότερο ζώο -όπως μία γάτα ή ένα ποντίκι- ώστε να αποφεύγεται η περιττή φωταγώγηση.
Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με ασθενοφόρα και πυροσβεστικά και να αλλάζουν το χρώμα του φωτός τους σε κόκκινο, ώστε να ειδοποιούνται οι οδηγοί να ανοίξουν δρόμο και να εξοικονομείται χρόνος, που πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήριος για τη ζωή κάποιου.


Η τεχνολογία του Shah κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανεπιστημιακό διαγωνισμό και με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Delft, το Tvilight τοποθετήθηκε στους δρόμους του Πανεπιστημίου αλλά και σε τέσσερεις δήμους της Ολλανδίας και έναν της Ιρλανδίας, με το Ισραήλ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία να έχουν εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον.
 
Όπως έχει υπολογίσει ο Shah, το σύστημα θα μειώσει το κόστος ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80%, ενώ το κόστος συντήρησής του θα μειωθεί κατά 50%, χάρη στους ενσωματωμένους ασύρματους αισθητήρες που ειδοποιούν το κέντρο ελέγχου όταν μία λάμπα χρειάζεται επισκευή.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.