«Ξέρω τι κάνεις κάθε μέρα στο διαδίκτυο» (WKWYD)

 Με όλα όσα ακούγονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο είναι πραγματικά απίστευτο το πόσοι άνθρωποι καθημερινά βγάζουν οι ίδιοι τα προσωπικά τους δεδομένα στη φόρα, ιδίως στο Facebook.
Μια νέα ιστοσελίδα, το «We Know What You're Doing», WKWYD για συντομία, ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Callum Haywood, έναν 18χρονο βρετανό web designer. Σκοπός του είναι να αναδείξει πόσο γελοία, παράλογα και βλακώδη πράγματα μπορούν να δημοσιεύσουν δημόσια οι χρήστες των online κοινωνικών δικτύων.

Η σελίδα χρησιμοποιεί το Graph API του facebook προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα facebook posts σε τέσσερις κύριες κατηγορίες. Στην κατηγορία «Who wants to get fired» υπάρχουν αναρτήσεις χρηστών που βρίζουν τα αφεντικά τους, στα «Who's Hungover» και «Who's taking drugs» τοποθετούνται οι αναρτήσεις χρηστών που πίνουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών, ενώ στο «Who's got a new phone number» υπάρχουν αναρτήσεις χρηστών που μοιράζουν δημόσια το τηλεφωνικό τους νούμερο.


Μάλιστα στη σελίδα παρουσιάζονται οι πλήρεις αναρτήσεις διατηρώντας το όνομα και τη φωτογραφία προφίλ, κρύβοντας μόνο κάποια ψηφία από τους τηλεφωνικούς αριθμούς των επιπόλαιων χρηστών.

Ο Haywood τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το Facebook, αφού με σωστή χρήση του τα privacy controls που προσφέρει είναι αρκετά καλά. Το πρόβλημα είναι οι χρήστες, ιδίως αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τα ρίσκα του να μοιράζονται κάθε γεγονός της ζωής τους με τους πάντες. 

Αυτό βέβαια σχετίζεται με την ελλιπή ενημέρωση που έχουν για τους κινδύνους των social networks αφού πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως από τη στιγμή που χρειάζεται log-in για να μπουν στην ιστοσελίδα, τότε τα δεδομένα τους είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με το disclaimer της ιστοσελίδας, αν κάποιος δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ρυθμίσει σωστά τα privacy settings στο facebook, χρησιμοποιώντας το μενού στην πάνω δεξιά γωνία του προφίλ του. Προτείνει στους χρήστες να αλλάξουν το Control Your Default Privacy από «Public» σε «Custom» και να ρυθμίσουν μια-μια τις επιλογές που προσφέρονται προκειμένου να ελέγχουν ακριβώς τι δημοσιεύεται και σε ποιους.

Αν τώρα κάποιος δει ένα δικό του post στο WKWYD και θελήσει να διαγραφεί από την ιστοσελίδα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να το διαγράψει από το προφίλ του και αυτή θα διαγραφεί αυτόματα και από την ιστοσελίδα.

Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.