Μάθετε τον κώδικα Μόρς


Ο κώδικας Morse επινοήθηκε από τον Σάμιουελ Μόρς (Samuel Morse) το έτος 1830 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ενσύρματες τηλεγραφικές επικοινωνίες ξηράς.
Μετά τα πρώτα πειράματα του Μαρκόνι για τις ασύρματες εκπομπές, έγινε ο βασικός τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών μέσω ασυρμάτου.
Ιστορικά, ο κώδικας Morse χρησιμοποιήθηκε από πολλές υπηρεσίες ραδιοεκπομπών, όπως εμπορική τηλεγραφία, ναυτιλιακές επικοινωνίες, αεροναυτιλία, στρατιωτικές επικοινωνίες και φυσικά από τους ραδιοερασιτέχνες, από τους οποίους συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, έχοντας φανατικούς φίλους στις τάξεις τους. Πρόκειται για το γνωστό τύπο εκπομπής CW ( =continuous wave, συνεχές κύμα) κατά τον οποίο ο ραδιοερασιτέχνης δεν συνομιλεί με φωνή αλλά μέσω ενός ειδικού διακόπτη (χειριστήριο) στέλνει βραχείς ή μακρής ήχους (τελείες ή παύλες) μέσω του ασυρμάτου του. Η ταχύτητα μετάδοσης μετράτε σε «Λέξεις ανά Λεπτό» (Words per Minute, W.P.M.) ή «Χαρακτήρες ανά Λεπτό».

Χειριστήριο (key) Μόρς


Πλέον, μετά από αποφάσεις διεθνών φορέων του ερασιτεχνισμού, η γνώση του κώδικα δεν είναι απαραίτητο προσόν για τη χορήγηση των ραδιοερασιτεχνών άδειας εκπομπής. Όμως, για τα πλήρη δικαιώματα εκπομπής σε όλες τις ζώνες (και ειδικά στα βραχέα κύματα (HF), στις περισσότερες χώρες η γνώση του κώδικα είναι υποχρεωτική.


Θέλετε να μάθετε τον κώδικα μορς;

Με αυτό το πρόγραμμα είναι απλό και εύχρηστο προτείνεται για μαθητές και φοιτητές. Χρειάζεται εγκατάσταση στον υπολογιστή σας και το κατεβάζετε από την ιστοσελίδα justlearnmorsecode.com .

Και για να μάθετε τις τεχνικές απομνημόνευσης του κώδικα Μορς και όχι μόνο δείτε εδώ

Μετάφρασή Κώδικα Μορς και αποκωδικοποίησή Μορς


Μπαίνοντας σε αυτή την σελίδα μπορείτε να μεταφράσετε τους κώδικες μορς και να αποκωδικοποιήσετε τα σήματα Μορς στα ελληνικά.


Εξερευνήστε την ιστοσελίδα morsecode.world στην οποία μπορείτε να μάθετε να αποκωδικοποιήσετε να μεταφράσετε ακόμη και ηχητικά σήματα μορς

Εφαρμογή για Smartphone/Tablet

O κώδικας Μορς σήμερα

Γνωρίζετε ότι ο κώδικας Μορς χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, αν και δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο στο παρελθόν, εξακολουθεί να έχει σημαντικές χρήσεις σε ορισμένα πλαίσια και να εκτιμάται από χομπίστες και λάτρεις του είδους. Ακόμη και στα ηλεκτρικά πατίνια με δικούς τους συγκεκριμένους κωδικούς σφαλμάτων όποτε έχουν πρόβλημα ακούγονται δεν είναι σήματα Μορς αλλά εμπνευσμένα από αυτό .

Χρησιμοποιείται κυρίως σε:
  • Ραδιόφωνο ερασιτεχνών
  • Στρατιωτική επικοινωνία (Ως εφεδρικό μέσο επικοινωνίας)
  • Επικοινωνία έκτακτης ανάγκης
  • Αεροπορία
  • Ιστορικές αναπαραστάσεις

Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 14/03/2023

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.