Οι ΗΠΑ θέλουν ισπανικό SOPA



Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία, προειδοποίησε τον προηγούμενο ισπανό πρόεδρος στα τέλη του περασμένου έτους, ότι διακινδύνευε να θέσει τη χώρα του σε μία αμερικανική μαύρη λίστα εμπορίου, εάν δεν κατάφερνε να περάσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο με το Stop Online Piracy Act. Η γνωστοποίηση του θέματος ήρθε από μία επιστολή που φαίνεται πως διέρρευσε και δημοσιεύτηκε στην ισπανόγλωσση εφημερίδα El Pais.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου, ο Πρέσβης Alan Solomont εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του για την απροθυμία του απερχόμενου πρόεδρου Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να περάσει το νόμο Sinde, ο οποίος θα απέτρεπε τους Ισπανούς από το κατέβασμα περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

O Solomont προειδοποιεί αργότερα ότι η Ισπανία, που βρίσκεται ήδη στην λίστα παρακολούθησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τις χώρες που δεν παρέχουν «κατάλληλη και αποτελεσματική» προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να δεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση της κατάστασής της. Μια τέτοια υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και ενδεχομένως να καταστρέψει την ήδη εύθραυστη ισπανική οικονομία.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανέλαβε δεσμεύσεις για τους κατόχους των δικαιωμάτων και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Solomont στο έγγραφο. «Η Ισπανία δεν έχει την πολυτέλεια να δει την αξιοπιστία της να αμφισβητείται για το θέμα αυτό».

Ο Πρόεδρος Θαπατέρο αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο πριν παραιτηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, ενέκρινε το νομοσχέδιο για την πειρατεία στο Διαδίκτυο στις 30 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, μια άλλη επιστολή που διέρρευσε προς στον πρωθυπουργό Rajoy και σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ισπανία, τον καλούσε να αναλάβει άμεση δράση για το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αυτ;o δεν είναι και το πρώτο παράδειγμα αμερικανικής επιρροής στην ισπανική νομοθεσία σχετικά με το Διαδικτύου. Τον Δεκέμβριο του 2010, η El Pais δημοσίευσε μια σειρά από διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω του WikiLeaks τα οποία αποκάλυπταν ότι οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει ενεργά στην επεξεργασία του ισπανικού δικαίου σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με αυτά, ο Λευκός Οίκος είχε μία ενεργή συμμετοχή σε αποφάσεις που λαμβάνονται από πολλούς φορείς στην κυβέρνηση της Ισπανίας.


Πηγή:Proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.