Νόμιμο το file sharing στην Ελβετία



Στην Ελβετία, ο ένας στους τρεις πολίτες μοιράζεται αρχεία online. Έτσι, η Ελβετική κυβέρνηση δέχτηκε πρόσφατα έντονες πιέσεις από τους διάφορους οργανισμούς των media να κάνει κάτι για να αναστρέψει την κατάσταση. Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι, λοιπόν, ανάθεσαν τη συγγραφή μιας αμερόληπτης μελέτης για να εξακριβώσει τελικά τον τρόπο με τον οποίο η πειρατεία επηρεάζει τις πωλήσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και το συμπέρασμα είναι ότι το file sharing, έτσι όπως το επιτρέπει η Ελβετική νομοθεσία (είναι νόμιμο για προσωπική χρήση), όχι μόνο δεν βλάπτει το εισόδημα των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ότι στην πραγματικότητα αυξάνει τα χρήματα που δείχνουν πρόθυμοι να ξοδέψουν στη μουσική, στις ταινίες και στα παιχνίδια, εκείνοι που μοιράζονται αρχεία.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα μιας μελέτης που συνέταξε η Ολλανδική κυβέρνηση την περασμένη χρονιά, αφού οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται παρόμοιες σε πολλές πτυχές τους. Η Ελβετική αναφορά λέει ότι το ένα τρίτο των πολιτών άνω των 15 ετών κατεβάζει παράνομα μουσική, ταινίες και παιχνίδια από το Internet. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στην ψυχαγωγία τους, αφού τα έξοδά τους στους ίδιους τομείς παραμένουν σταθερά. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν το downloading ως συμπληρωματικό μέσο για να αποκτήσουν αυτά που θέλουν.

Επιπλέον, όσοι κατεβάζουν μουσική πηγαίνουν πιο συχνά σε συναυλίες και οι περισσότεροι που κατεβάζουν παιχνίδια αγοράζουν περισσότερα παιχνίδια από τον μέσο όρο των υπόλοιπων. Συν τους άλλοις, η μουσική βιομηχανία ωφελείται σε βάθος χρόνου, αφού με τα downloads γίνονται γνωστά περισσότερα νέα συγκροτήματα, που κερδίζουν πωλήσεις από εκεί που προβλέπονταν ελάχιστες λόγω της μειωμένης προώθησης της δουλειάς τους.

Πέρα από όλα τα άλλα, η μελέτη κοίταξε και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άλλες χώρες για να πάρουν μέτρα κατά της πειρατείας και έδειξε ότι το κόστος για την εφαρμογή αυτών των μέτρων απλώς δεν αξίζει τον κόπο. Το καλύτερο η αναφορά το αφήνει για το τέλος: καλεί τις ίδιες εταιρείες που άσκησαν πίεση στην Ελβετική κυβέρνηση θα διοργανώσουν κι εκείνες μια μελέτη αντί να χάνουν τον χρόνο τους γκρινιάζοντας και να βρουν έτσι έναν τρόπο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της διάδοσης του Internet παντού.

Πηγή:pcmaster.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.