O ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ακόμη πιο γρήγορος!


Ο K Computer, ο Ιαπωνικός υπερυπολογστής ο οποίος ανακυρήχθηκε το καλοκαίρι ως ο … πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο, γίνεται ακόμη πιο γρήγορος ξεπερνώντας τον αριθμό ορόσημο των 10.51 petaflop. Οι επιδόσεις του οφέιλονται στους 88.128 επεξεργαστές που διαθέτει οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα 10.5 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του λογισμικού Linpack, στις οποίες ο K Computer κατάφερε να τρέξει απροβλημάτιστα για 29 περίπου ώρες συνεχόμενα. Η εταιρεία που έχει στην κατοχή της τον υπερυπολογιστή αυτό είναι η Fujitsu και σύμφωνα με δηλώσεις της, το λειτουργικό σύστημα, ο μεταγλωτιστής αλλά και το λογισμικό που τρέχει ο K Computer βρίσκονται ακόμη σε στάδιο παραμετροποιήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι επιδόσεις του πρόκειται σύντομα να βελτιωθούν περεταίρω.
Μέρος της υπολογιστικής ισχύς του χρησιμοποιείται ήδη από ερευνητές, ενώ ο απώτερος στόχος είναι η προσομείωση ορισμένων καταστάσεων, όπου μπορεί να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του. Οι προσομειώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, σεισμικής διάδοσης κυμάτων και συμπεριφορά νανοϋλικών. Το τελευταίο είναι πιο ενδιαφέρον καθώς ο K Computer θα μπορούσε να επιταχύνει την έρευνα της ναρνοτεχνολογίας στα νανοσύρματα και τους νανοσωλήνες άνθρακα όπου θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν ταχύτεροι και αποτελεσματικότεροι ημιαγωγοί.
Πηγή:techit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.