Duqu malware μολύνει υπολογιστές στο Ιράν




Ανώτατος κρατικός αξιωματούχος του Ιράν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA ότι το διαβόητο malware με την κωδική ονομασία Duqu έχει ήδη αρχίσει να μολύνει υπολογιστές στην επικράτεια της χώρας.

Ο Gholamreza Jalali, επικεφαλής του οργανισμού πολιτικής άμυνας, είπε ότι η έρευνα για τη δράση του ιού Duqu βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικόστάδιο. Η τελική έκθεση θα αναφέρει με λεπτομέρειες ποιοι οργανισμοί έχουν προσβληθεί και -το πιο ενδιαφέρον- ποιες είναι οισυνέπειες από τη δράση του malware.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Duqu έχει ως αποστολή να συλλέγει δεδομένα, τα οποία εν συνεχεία μπορούν να αξιοποιηθούν σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι περισσότεροι ειδικοί το συνδέουν ευθέως με το Stuxnet, το οποίο προσέβαλε πέρυσι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που διατηρεί η κυβέρνηση της Τεχεράνης στην πόλη Μπουσέρ. Η φερόμενη επανεμφάνιση ενός δυνητικά επικίνδυνου worm στο Ιράν έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη ενδέχεται να δρομολογεί την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση η εμφάνιση ενός νέου προσεκτικά σχεδιασμένου malware στη χώρα.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.