Όταν "πεθαίνουν" τα δεδομένα ποια είναι η τύχη τους μετά;


Ένα ευαίσθητο θέμα που γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό είναι η τύχη των ψηφιακών δεδομένων μετά το θάνατο του νόμιμου κατόχου τους. "Ας λύσουμε πρώτα τα πραγματικά μας προβλήματα και μετά ασχολούμαστε με τα επουσιώδη", θα πει κάποιος. Είναι όμως επουσιώδες αυτό το θέμα;

Στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση. Η αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στο cloud οδηγεί σε αναπόφευκτη διεύρυνση της έννοιας "προσωπική περιουσία". Πέρα από τη συναισθηματική αξία που έχουν οι φωτογραφίες, τα videos κλπ, υπάρχει και η οικονομική διάσταση του θέματος. Με τις online συναλλαγές να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, υπάρχει περίπτωση ένας θάνατος -και κατ' επέκταση ένα εγκατελειμμένο account σε μια υπηρεσία- να δημιουργήσει μικρότερα ή μεγαλύτερα χρέη.

Ο Βρετανός δικηγόρος Matthew Strain λέει ότι συμβουλεύει πλέον τους πελάτες του να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν το θέμα των ψηφιακών δεδομένων όταν συντάσσουν τη διαθήκη τους. Το ίδιο κάνουν και πολλοί συνάδελφοί του στη Γηραιά Αλβιώνα. Δε γνωρίζουμε τι στάση κρατούν στο θέμα οι Έλληνες δικηγόροι, ακόμα κι αν δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όμως, είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστούν να το κάνουν κάποια στιγμή.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία hosting RackSpace διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι, μόνο στη Βρετανία, οι χρήστες του Internet έχουν αποθηκευμένα στο cloud προσωπικά δεδομένα (μουσική, συνδρομές κλπ) αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι, επομένως, φανερό ότι η μετά θάνατον διαχείριση των προσωπικών δεδομένων είναι κάθε άλλο παρά επουσιώδες θέμα.

Πηγή:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.