Το BitTorrent έχει γενέθλια


Κάποιοι χρήστες του Internet έχουν την εντύπωση ότι τα downloads μέσωtorrents υπάρχουν από το ξεκίνημα του Διαδικτύου, η αλήθεια είναι όμως ότι το πρωτόκολλο BitTorrent μόλις γιόρτασε τα 10 του χρόνια. Η πρώτη δεκαετία έκλεισε στις 2 Ιουνίου.


Τον Απρίλιο του 2001, ο προγραμματιστής Bram Cohenσχεδίασε ένα πρωτόκολλο peer-to-peer (P2P) επικοινωνίας, με στόχο τη μεταφορά αρχείων. Στις 2 Ιουνίου, έγραψε στα Yahoo Groups: "Η νέα μου εφαρμογή, το BitTorrent, λειτουργεί πλέον κανονικά. Ρίξτε μια ματιά στο http://bitconjurer.org/BitTorrent/". Βέβαια, η ανταπόκριση που είχε η πρώτη ανακοίνωση του Cohen ήταν μάλλον απογοητευτική. Υπήρξε μόνο μια απάντηση, με κάποιον να ρωτάει "Τι είναι το BitTorrent, Bram;"

Έκτοτε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει και το BitTorrent είναι εδώ και πολλά χρόνια το κυρίαρχο πρωτόκολλο για το διαμοιρασμό μεγάλων αρχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη το BitTorrent είναι υπεύθυνο για το 55% της συνολικής κίνησης στο Internet.

Ο ίδιος ο Cohen λέει ότι ποτέ δε σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το BitTorrent για πειρατείαλογισμικού, είναι γεγονός όμως ότι χωρίς την παράνομη διακίνηση υλικού δε θα γινόταν τόσο δημοφιλές.


Πηγή: techspot

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.