Μεταφορά όλων των δεδομένων στο σύννεφο προτείνει η Apple

Τις νέες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Apple και του συστήματος για τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες παρουσίασε την Δευτέρα η εταιρεία, με τον ίδιο τον Στιβ Τζομπς, σε ένα διάλειμμα από την αναρρωτική του άδεια, να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους. Κεντρικό ζήτημα ήταν και η παρουσίαση της υπηρεσίας iCloud που επιτρέπει τον συγχρονισμό αρχείων του χρήστη από και προς όλους τους υπολογιστές που διαθέτει.

Η παρουσίαση στη κατάμεστη αίθουσα της WWDC (Παγκόσμια Σύνοδος Προγραμματιστών) αφορούσε συγκεκριμένα την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματα OSX με το όνομα Lion, την έκδοση 5 του λειτουργικού για τηλέφωνα και ταμπλέτες iOS και την υπηρεσία iCloud.

Τη νέα υπηρεσία, μετά τις παρουσιάσεις για τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές, ανακοίνωσε ο Στιβ Τζομπς.

Αρχικά αναφέρθηκε στο πρόβλημα του συγχρονισμού όλων των συσκευών που έχει στη διάθεση του ένας χρήστης. Η πρόταση της Apple, συνέχισε, είναι να μεταφερθούν στο σύννεφο τα δεδομένα ώστε να είναι διαθέσιμα από παντού όπου υπάρχει σύνδεση.

Το iCloud, μία μετεξέλιξη της υπηρεσίας mobile me, θα αποθηκεύει το περιεχόμενο ενός χρήστη (φωτογραφίες, εικόνες και έγγραφα) και θα το συγχρονίζει με τις υπόλοιπες συσκευές.

Ακόμη ο χρήστης θα μπορεί να φτιάχνει έγγραφα και παρουσιάσεις που θα αποθηκεύονται στο σύννεφο και θα κατεβαίνουν αυτόματα σε όλες τις συσκευές που έχει. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να φτιάχνει αντίγραφα ασφάλειας μέσω WiFi.

Οι φωτογραφίες και η μουσική επίσης θα μπορούν να συγχρονίζονται μέσα από την υπηρεσία iCloud. Ειδικά για την μουσική, με την υπήρεσία iTunes Match οι χρήστες για 24,99 δολάρια τον χρόνο (τιμή μικρότερη από τον ανταγωνισμό της Amazon kαι της Google) θα έχουν την βιβλιοθήκη των τραγουδιών τους στο σύννεφο για αναπαραγωγή από κάθε συσκευή Apple.

Η υπηρεσία iCloud θα είναι δωρεάν.

Θα λειτουργεί μέσα από όλες τις συσκευές iOS (στις συσκευές με iOS 5 θα είναι ενσωμετωμένη εξαρχής) και iPad, για υπολογιστές Mac και PC.

Νέες εκδόσεις OSX και iOS

Πρώτη στη σειρά της παρουσίασης ήταν η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος OSX, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον 54 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο με αυξανόμενη εγκατεστημένη βάση.

Το OSX Lion, η έβδομη έκδοση μέσα σε 10 χρόνια, θα έχει δεκάδες καινούρια χαρακτηριστικά, είπαν οι παρουσιαστές, ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Έδωσαν δε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη για νέες χειρονομίες στο trackpad (multi-touch gestures) που θα υποστηρίζονται από τα καινούρια μοντέλα των φορητών υπολογιστών.

Οι εφαρμογές θα μπορούν πλέον να καλύπτουν όλη την οθόνη (full screen apps), κάτι που μέχρι σήμερα συνέβαινε στις εφαρμογές για το iPhone και το iPad. Θα υπάρχει ακόμα βελτιωμένη δυνατότητα για τον έλεγχο των ανοιχτών εφαρμογών (Mission Control).

Ακόμη, η νέα έκδοση του λειτουργικού θα ενσωματώνει κατάστημα αγοράς εφαρμογών, το Mac App Store, όπως οι εκδόσεις του κινητού και της ταμπλέτας της εταιρείας.

Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να σώζει κανείς αυτόματα τα έγγραφα πάνω στα οποία δουλεύει, να τα κλειδώνει πριν τα σώσει οριστικά, να φτιάχνει αντίγραφα και να επιστρέφει σε παλαιότερες εκδόσεις.

Τέλος, οι χρήστες θα έχουν πλέον έναν τρόπο, μέσω του Air Drop, να ανταλλάσσουν αρχεία μεταξύ τους μέσω του ασύρματου δικτύου όπου βρίσκονται και μάλιστα κρυπτογραφημένα.

Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούλιο μόνο μέσα από το App Store για 29,99 δολάρια και ο χρήστης θα μπορεί να την χρησιμοποιεί σε όλους τους υπολογιστές του.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο iOS, το λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, το οποίο, κατά τους παρουσιαστές είναι εγκατεστημένο στο 44% των συσκευών έναντι 28% του Android, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση.

Στη νέα έκδοση, που θα διατίθεται από το φθινόπωρο για τις συσκευές iPhone από 3Gs και πάνω, ενοποιούνται σε μία οθόνη όλες οι ειδοποιήσεις προς τους χρήστες από τις εφαρμογές ή από αναπάντητες κλήσεις (Notification Center).

Σημαντική θα είναι η δυνατότητα να ενεργοποιείται ή να ανανεώνεται η συσκευή χωρίς να χρειάζεται η σύνδεση μέσω iTunes.

Η νέα έκδοση του iOS θα υποστηρίζει υπενθυμίσεις για ραντεβού κλπ και σημειώσεις που μοιράζονται ανάμεσα σε όλες τις συσκευές μέσω iCal (Reminders) και μία επανσχεδιασμένη εφαρμογή iMessage που θα λειτουργεί μέσα από όλες τις συσκευές.

Ακόμη θα υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι συνδρομές που έχει αγοράσει ο χρήστης σε περιοδικά και εφημερίδες σε μία εφαρμογή. Το κατέβασμα των νέων εκδόσεων θα γίνεται αυτόματα.

Η δυνατότητα χρήσης του Twitter ενσωματώνεται σε πολλές εφαρμογές, όπως την κάμερα, που θα στέλνουν εικόνες μαζί με ένα tweet.. 



Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.