Πόσο στοιχίζει ένα gigabyte αποθηκευτικού χώρου;


harddisk.jpg
Όλοι γνωρίζουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων οι σκληροί δίσκοι έχουν αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητά τους, με τις τιμές να παραμένουν σε πολύ λογικά επίπεδα. Εκεί που φαίνεται ανάγλυφα η εξέλιξη είναι στο πηλίκο τιμή ανά gigabyteαποθηκευτικού χώρου. Το 1981, ένα gigabyte σκληρού δίσκου στοίχιζε -κρατηθείτε- 217.000 ευρώ. Μπορείτε να το συλλάβετε; 217.000 ευρώ για 1GB σκληρού δίσκου!
Από τότε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Ήδη από το 1987, το 1GBστοίχιζε "μόλις" 30.000 ευρώ. Το 2000 η τιμή είχε πέσει στα 7€/GB, για να φτάσουμε στο 2010 με το κόστος να έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 λεπτά ανά gigabyte.
Βέβαια, θα πει κάποιος ότι το 1981 ήταν αδιανόητο να έχει κανείς σκληρό δίσκο με 1GB αποθηκευτικό χώρο και θα έχει δίκιο. Όπως και να το κάνουμε, πάντως, τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά της εξέλιξης στην αγορά αποθηκευτικών μέσων. Το μέλλον ανήκει στις μνήμες flash και τα SSDs - ή και σε κάτι που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα - και σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να αποθηκεύουμε ατελείωτα terabytes σε ένα μικροσκοπικό chip.
Πηγή: petapixel

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.