Dual Boot windows XP-7(Λειτουργεί άψογα)

Τα Windows 7 είναι επιτέλους εδώ και δείχνουν να είναι ένα πολλά υποσχόμενο λειτουργικό, πολύ πιο «έτοιμο» απ’ ό,τι τα Vista στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από τρία χρόνια, το 2006. Tα 7 είναι αρκετά αξιόπιστα, έτοιμα από πλευράς drivers και με ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που δεν περιορίζονται στο τυπικό “eye candy”, ενώ παράλληλα δεν έχουν τις υπερβολικές απαιτήσεις σε πόρους συστήματος, όπως τα Vista.
Ωστόσο, με το δίκιο τους οι χρήστες μπορούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο λειτουργικό και να διστάζουν να το αγοράσουν αμέσως. Υπάρχει, όμως, μία εύκολη και απλή λύση για όσους θέλουν απλώς να δοκιμάσουν τα Windows 7 χωρίς να αποχωριστούν τα Vista ή γενικά θέλουν να τα χρησιμοποιούν παράλληλα για τους δικούς τους λόγους!

Dual Booting…
 Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεστε προφανώς μία κόπια των Windows 7, ανεξαρτήτως έκδοσης (32-bit/64-bit/Home/Pro/Ultimate). Επειτα, προφανώς χρειάζεται ένας δεύτερος σκληρός δίσκος στον οποίο θα εγκατασταθούν τα 7 ή απλώς ένα δεύτερο partition στον πρωτεύοντα δίσκο σας. Για τη δημιουργία partition μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο tool που έχουν τα Vista. Θα το βρείτε στο Control Panel -> System and Maintainence -> Administrative Tools -> Computer Management ή απλώς τρέχοντας την εντολήcompmgmt.msc στο Run. Επειτα, στο menu δεξιά σας, επιλέξτε Disk Management και θα δείτε τους δίσκους/partitions που υπάρχουν στο σύστημά σας. Κάντε δεξί κλικ στο δίσκο και επιλέξτε Shrink Volume. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, ορίστε το μέγεθος του νέου partition σε MB, συνιστάται να είναι τουλάχιστον 20GB, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για την εγκατάσταση των 7 και του βασικού software πού χρησιμοποιείτε και προφανώς πρέπει να είναι αρκετά περισσότερα GB, αν παίζετε πολλά games. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, ας βάλουμε 20.480MB (=20GB). Επειτα πατήστε το Shrink και θα δείτε στο Disk Management το νέο partition, με μαύρο όμως χρώμα, ως Unallocated χώρο. Δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε New Simple Volume, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε NTFS file system, Default allocation unit size και δώστε του ένα όνομα της αρεσκείας σας (Volume Label). Πατήστε Next και απλώς περιμένετε να ολοκληρωθεί το format. Εν τέλει, το νέο partition θα (πρέπει να) είναι ορατό και προσβάσιμο μέσω του My Computer. Για τους χρήστες Windows XP, η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που τα XP δεν έχουν ενσωματωμένο partitioning tool, συνεπώς θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα δεύτερο partition με τη χρήση κάποιου third party software, όπως το Partition Magic ή το Partition Manager (Paragon).


Προσοχή!
 Αν θέλετε να διατηρήσετε τα 7 μετά τη διαδικασία, συνίσταται εκ νέου format και clean install στο 1ο partition, καθώς τα boot entries και για τα δύο λειτουργικά βρίσκονται πλέον στα XP/Vista, συνεπώς διαγράφοντάς τα, δεν θα bootάρουν ούτε τα 7.
 Με το νέο partition έτοιμο, βάλτε το DVD των 7 στο drive και εκκινήστε το σύστημα μέσω αυτού (μη ξεχάσετε το boot priority στο BIOS, ώστε να φορτώσει το DVD πριν τον HDD). Η εγκατάσταση των 7 θα ξεκινήσει, όταν ερωτηθείτε για το πού πρέπει να εγκατασταθούν, επιλέξτε το partition πού μόλις δημιουργήσατε και συνεχίστε κανονικά. Μετά την ολοκλήρωσή της και κατά το πρώτο restart του υπολογιστή, θα πρέπει να εμφανιστεί η επιλογή για το dual boot, όπου θα διαλέξετε ποιο λειτουργικό θα φορτωθεί, τα Vista ή τα 7. Είστε έτοιμοι!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.