Και η Nvidia στη μάχη των επεξεργαστών

Η παρουσία της Nvidia στην έκθεσηCES 2011 σημαδεύτηκε από τις ανακοινώσεις σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των επεξεργαστών. Όπως έγινε γνωστό, η Nvidia ξεκινά τη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με στόχο να προσφέρει σε ένα προϊόνεπεξεργαστή και κάρτα γραφικών.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η Nvidia πρόκειται να μπει στο χώρο της αρχιτεκτονικής x86και να παρουσιάσει CPU και GPU σε ένα die, κατά τα πρότυπα της Intel και της AMD. ΤοProject Denver, όπως ονομάζεται η νέα προσπάθεια, περιλαμβάνει GPU της Nvidia καιεπεξεργαστή της ARM στο ίδιο die. Πρόκειται, δηλαδή, για κάτι σαν τους Fusion της AMD και τους Sandy Bridge της Intel, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική σε ό,τι έχει να κάνει με τον επεξεργαστή του ενοποιημένου προϊόντος. Μέχρι πρόσφατα, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν περίπου καταδικασμένο εν τη γενέσει του, καθώς τα Windows τρέχουνμόνο στην αρχιτεκτονική x86. Όπως ανακοίνωσε, όμως, η Microsoft, τα επερχόμεναWindows 8 θα τρέχουν και στο περιβάλλον των επεξεργαστών της ARM. 

Πάντως, δεν πρόκειται να δούμε σύντομα το νέο πόνημα της Nvidia. Οι αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούν την κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων "μετά το 2013". Δεδομένου ότι η AMD χρειάστηκε περίπου 4 χρόνια για τους Fusion, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το χρονοδιάγραμμα της Nvidia - πολλώ δε μάλλον που η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν τα νέα προϊόντα θα απευθύνονται στην αγορά των desktop, των server, των HTPC ή σε όλες τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.