Η Microsoft ετοιμάζει Windows 7 για ARM σύμφωνα με φήμες

Microsoft και Intel έμοιαζαν… συνώνυμες λέξεις εδώ και χρόνια, δίνοντας αφορμή για τη γέννηση του χαρακτηρισμού «Wintel» - που χαρακτήριζε τη… λεγεώνα PCs που περιείχαν επεξεργαστή συμβατό με το σετ εντολών x86 της Intel και «έτρεχαν» μια έκδοση των Windows σχεδιασμένη για αυτό. Στην πραγματικότητα, βέβαια, μπορεί η x86 να ήταν η βασική και δημοφιλέστερη πλατφόρμα για τα προϊόντα της Microsoft, αλλά αυτό δεν σήμαινε πως αγνοούσε και τις υπόλοιπες: τα Windows NT (εξέλιξη των οποίων αποτελούν και τα σημερινά Windows 7) είχαν κυκλοφορήσει και για επεξεργαστές Alpha , IA-32, Itanium, PowerPC και MIPS. Η πλατφόρμα που «πρωταγωνιστούσε» όμως πάντα στα προϊόντα της Microsoft ήταν η x86 των «καταναλωτικών» επεξεργαστών της Intel.

Τώρα όμως, φήμες θέλουν την Intel να στρέφει και πάλι την προσοχή της σε μια διαφορετική πλατφόρμα, αυτή των επεξεργαστών τεχνολογίας ARM, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε smartphones και tablets. Η επέκταση αυτών των συσκευών σίγουρα δεν θα μπορούσε να αφήσει τη Microsoft… ασυγκίνητη, και έτσι μια τέτοια κίνηση μάλλον είναι λογική. Να, όμως, που οι ίδιες φήμες δεν μιλούν για ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα –όπως ήταν τα Windows CE/Windows Mobile- ούτε για τα επερχόμενα Windows 8 –στα οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει «hardware agnostic» λογική, όπως στα Windows Phone 7, ώστε «να μπορούν να τρέχουν σε σχεδόν οποιοδήποτε hardware»- αλλά για μια τροποποιημένη εκδοχή των σημερινών, δοκιμασμένων Windows 7.

Η νέα αυτή έκδοση –λέγεται πως- θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συσκευών με οθόνες αφής, αλλά προφανώς θα είναι εστιασμένη περισσότερο στις ανάγκες των tablets – αφού τα Windows Phone 7 της εταιρείας αναλαμβάνουν να καλύψουν το χώρο των smartphones. Μια τέτοια προσέγγιση θα έχει μια δραματικά διαφορετική λογική από αυτή που βλέπουμε στα σημερινά tablets, που εξαιτίας του λειτουργικού τους μοιάζουν περισσότερο με «μεγάλα κινητά» - αφού βασίζονται στα ίδια λειτουργικά συστήματα που «τρέχουν» και τα μικρότερα smartphones, iOS και Android. Μια πληρέστερη έκδοση των Windows για συσκευές με ARM, αλλά προσαρμοσμένη για εύκολη χρήση μέσω tablets, θα επιτρέψει στη Microsoft να «γεφυρώσει» το κενό ανάμεσα σε smartphones και υπολογιστές, παρέχοντας μια λύση που θα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα τους: ούτε «πλήρης υπολογιστής» με τα «βαριά» Windows (και τις απαιτήσεις σε hardware και τροφοδοσία που τα συνοδεύουν), ούτε «απλό smartphone» (με όποιους περιορισμούς συνεπάγεται αυτό).

Αρκεί, βέβαια, οι φήμες να είναι αληθινές. Αναμένεται πως θα μάθουμε περισσότερα στην επερχόμενη CES, που θα ολοκληρωθεί στο Las Vegas σε, περίπου, ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.