Αποστολές απο Κίνα και τελωνείο.Tα προβλήματα και οι λύσεις

Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται απο τρίτες χώρες, απο τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σαφώς περισσότεροι, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπίδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους μήνες.



Στο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.

Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Απο τη στιγμή που οι αγορές απο την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο “πλάγιος” δρόμος ήταν σίγουρο οτι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, οταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, οτι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν απο τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

Αυτά είναι τα νέα τέλη εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ
Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Ολα τα δέματα απο Κίνα, είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση από μέρους σας ότι έχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (οτιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα από αυτό τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση από τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

1.    Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί από το τελωνείο

2.    Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προϊόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε ότι είναι για προσωπική χρήση

3.    Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα):  Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με όνομα παραλήπτη, και τα προϊόντα εμφανή.
4.    Σύνθεση προϊόντων : Από τη σελίδα που αγοράσατε τα προϊόντα (δείγμα από iHerb)

Όλα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στέλνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλλονται μπαταρίες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο από ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, όπως φυσικά και τα Power Banks.

Ανάλυση χρεώσεων

Για να δούμε αρχικά τι θα κληθείτε να πληρώσετε αν το δέμα σας περάσει τελωνείο.

Στον κατάλογο παραπάνω, θα δείτε ότι αναφέρεται η αξία CIF.

CIF είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Κάθε πακέτο, ή επιστολή με CIF μικρότερη των 22€ θεωρείτε μικρής αξίας, και δεν χρεώνεται με έξτρα τέλη.

Ακόμα και αν έχετε παραγγείλει κάτι που η αξία του δεν ξεπερνάει τα 22€ μπορείτε να χρεωθείτε με τέλος παρουσίασης, το οποίο με λίγα λόγια σημαίνει, οτι το πακέτο σας δεν θεωρήθηκε ελεύθερο απο την πρώτη διαλογή, και ανοίχτηκε στο τελωνείο, οπου και διαπιστώθηκε η μικρή του αξίας, και άρα ο χαρακτηρισμός του ελεύθερου. Το τέλος παρουσίασης είναι 3€.

Απο τα 22€ και πάνω, το δέμα σας δύναται να χρεωθεί με τέλη τα οποία περιλαμβάνουν τα Έξοδα εκτελωνισμού, και τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό κράτος.

Τα έξοδα είναι απο 15 μέχρι και 50€ ανάλογα το κόστος, ενώ και το ΦΠΑ φυσικά, είναι ανάλογο της αξίας του προιόντος.

Για παράδειγμα:

  • Κινητό αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 33.6€ ΦΠΑ= 48.6€
  • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ = 92€

Προβλήματα

To μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει στην όλη διαδικασία μέχρι στιγμής, είναι ο υπολογισμός της αξίας του πακέτου.

Το 99% των πακέτων από τα Κινεζο-καταστήματα, δε συνοδεύεται απο επίσημα παραστατικά, οπότε ο τελωνειακός υπάλληλος είτε πρέπει να αποδεχθεί την τιμή που γράφει πάνω το πακέτο, η οποία όπως πολύ καλά ξέρετε, και ξέρουν και αυτοί, είναι ψευδής, είτε να ψάξει την τιμή στο Internet (ναι, στο Google, και αυτοί άνθρωποι είναι) και να θεωρήσει αυτή ως τιμή προϊόντος.

Αν εσείς λοιπόν πήρατε μια συσκευή που κανονικά κοστίζει 230€, με 180€ επειδή την βρήκατε σε προσφορά, 15-20 μέρες αργότερα που θα φτάσει το πακέτο στα χέρια του τελωνειακού, η προσφορά θα έχει τελειώσει, και η τιμή που θα βρεί στο Internet, θα είναι τα 230€, άρα με βάση αυτά θα χρεώσει ΦΠΑ και έξοδα εκτελωνισμού.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, οταν έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτωντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλίως απλά παραλάβετε το δέμα.

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στα πακέτα, αφού ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλο τον τεράστιο όγκο δεμάτων και επιστολών από τρίτες χώρες, έγινε λίγο απότομα, είναι η αλήθεια, και το προσωπικό που έχει επωμιστεί στη διαδικασία, δεν είναι ούτε αρκετό, ούτε επαρκώς εκπαιδευμένο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πακέτα να κάνουν 10-12 μέρες να έρθουν απο Κίνα Ελλάδα, και να μένουν σε σάκους στο Αεροδρόμιο για περισσότερες απο 20 μέρες, με άλλες τόσες να μένουν εντός του τελωνείου μέχρι τελικά να ελεγχθούν.



21/6 το πακέτο έφτασε Ελλάδα, και περίμενε τη σειρά του στο αεροδρόμιο μέχρι τις 25/7. 8 μέρες Κίνα-Ελλάδα, 35 μέρες Αθήνα-Ηράκλειο
Με λίγα λόγια, απο τα 15-25 μέρες που είχαμε μέσο όρο στις παραλαβές, μπορεί να κάνετε και 2.5 μήνες να δείτε το πακετάκι σας.

Τρίτο και εξίσου βασικό πρόβλημα, είναι το τρίευρο που χρεώνεται η παρέλευση του πακέτου από το τελωνείο.

Για αρκετό καιρό τώρα φαίνεται ότι η χρέωση των 3 ευρώ για παρουσία του πακέτου στο τελωνείο έχει σταματήσει να χρεώνεται, και αν δηλωθεί τελωνειακός Ελεύθερο το παραλαμβάνεται χωρίς άλλα έξοδα. 

Για καλό και για κακό αφήνω τις λεπτομέρειες για το τέλος παρουσίας στο τελωνείο.

Τα 3 ευρώ ως τέλος δεν είναι απαγορευτικό ποσό, το πρόβλημα όμως είναι ότι χρεώνονται με αυτό ΟΛΑ τα πακέτα που θα μπουν στο τελωνείο και θα χαρακτηριστούν ως ελεύθερα.
Αν το αντικείμενο που αγοράσατε αξίζει 20€, τότε τα 3€ είναι ένα υπολογίσιμο ρίσκο που οι περισσότεροι θα πάρουν χωρίς άγχος.
Τι γίνεται ομως αν παραγγείλετε για παράδειγμα , 2 διαφορετικές θήκες, ένα καλώδιο και ένα Tempered Glass για τη συσκευή σας. Για να το κάνουμε εύκολο θα θεωρήσουμε ότι κάθε ένα απο αυτά κοστίζει 5€, άρα θα έχετε 4 διαφορετικά δέματα με αξία 5€ το ένα, σύνολο 20€
Αν χρεωθούν με παρουσία και τα τέσσερα δέματα σας, εκτός των 20€ που κάνουν τα προϊόντα, θα κληθείτε να πληρώσετε 4×3=12€ για τα τέλη παρουσίας, που σημαίνει 60% της αξίας των αντικειμένων, για πακέτα που στην ουσία δεν εκτελωνίστηκαν! Αν μη τι άλλο άδικο.
Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις, που πακέτα αξίας ενός ευρώ και και μερικών λεπτών,χρεώθηκαν με 3€. Δηλαδή πληρώνετε τρεις φορές την αξία του δέματος, επειδή απλά ο σάκος του πακέτου σας μπήκε και βγήκε τελωνείο.

Οι λύσεις μέχρι τώρα

Τα μεγάλα κινέζικα καταστήματα αντέδρασαν άμεσα στις εξελίξεις, και πλέον τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν μια μορφή “τριγωνικής” αποστολής (συγγενές με το τριγωνικό ραντάρ).

Μέσω αυτού του τρόπου αποστολής, προπληρώνεται μέρος των τελωνειακών δασμών(αυτή είναι η επίσημη “δικαιολόγηση) και το εκάστοτε κατάστημα στέλνει και εκτελωνίζει το πακέτο σας στη χώρα που διατηρεί την Ευρωπαϊκή αποθήκη, και από εκεί, αποστέλλεται ξανά στη διεύθυνσή σας.

Έτσι, από τη στιγμή που το πακέτο έχει ήδη εκτελωνιστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, εισάγεται χωρίς πρόβλημα στη χώρα μας και έρχεται στο σπίτι σας χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Το Gearbest είναι ένα από τα καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή.
Η χρέωση αυτού του τρόπου αποστολής ομως, κοστίζει γύρω στα 15-22€ (ανάλογα το μέγεθος και το κόστος του πακέτου), οπότε αν το αντικείμενο που θέλετε να πάρετε, δεν αξίζει τουλάχιστον 100-120€ τότε ίσως να μη δικαιολογείτε το κόστος.

Από την άλλη με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αγοράσετε και πολύ ογκώδη πράγματα, που ακόμα και με τα παλιά δεδομένα θα σταματούσαν στο τελωνείο, όπως υπολογιστές, ρομποτικές σκούπες, Drones, κτλ.

Καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή είναι τα:
  • Gearbest : Priority Line (EU Express)
  • Banggood : Priority Direct Mail
  • Coolicool : Ζητήστε αποστολή με SF Express και επιλέξτε το Insurance
  • Vickmall :  Priority Direct Mail
  • The Solution Shop : EU Express, μόνο Xiaomi προϊόντα
  • Lightinthebox: Duty & tax insurance. To τσεκάρετε πριν το Checkout.
  • TomTop: ZDP.
  • Αρκετά καταστήματα απο AliExpress (π.χ Hong Kong Goldway)
Για να τα δούμε και λίγο πιο λεπτομερώς ομως:

Gearbest με Priority Line (EU Express)
Τα πακέτα της EU Express(ΟΧΙ Europe Express, προσοχή, είναι διαφορετικό) εκτελωνίζονται στην Αγγλία. Από εκεί (μάλλον οδικώς) έρχονται με την DPD(www.dpd.co.uk) ακολουθώντας τη διαδρομή Βουδαπέστης-Σόφια-Θεσσαλονίκη. Εκεί τα αναλαμβάνει η ACS και τα φέρνει στο σπίτι σας.Πέρα απο τα ζητήματα καθυστέρησης που θα διαβάσετε παρακάτω, το EU Express, είναι λίγο πολύ ταρίφα στα 20-23€ , οπότε αξίζει μόνο αν πάρετε κάτι ακριβό, ή αν μαζέψετε 6-7 αγορές μαζεμένες. Είτε πάρετε το Mi Mix 2 που κάνει 500€ είτε ένα TV box των 30€, τα ίδια 22€ θα πληρώσετε στο Eu Express.

Δυο πράγματα πρέπει να προσέξετε.
Α) αυτή η μέθοδος μπορεί να καθυστερήσει αρκετά, γιατί το Gearbest έχει θέματα με τα Αγγλικά τελωνεία. Έχω πακέτο 54 μέρες στο δρόμο, και δεν είναι το μόνο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Αν το Tracking σας δείχνει “Southall Your parcel is on its way” σημαίνει πως δεν έχει βγει ακόμα απο το τελωνείο. Αφού περάσει αυτό το στάδιο σε περίπου μια εβδομάδα θα το έχετε στα χέρια σας.
Β)Το Track της DPD οταν φτάσει Ελλάδα αλλάζει. Όταν φτάσει Θεσσαλονίκη, μπορείτε να πάρετε την ACS για να σας πουν το Tracking code που έχει πάρει εντός της χώρας, για να μπορείτε να το αναζητήσετε.

Banggood με Priority Mail
Η πιο αξιόπιστη λύση τριγωνικής αποστολής για την ώρα. To πακέτο εκτελωνίζεται Ολλανδία(μπορείτε να το κάνετε Track μέσω του FlytExpress) και έρχεται αεροπορικώς Ελλάδα.
Τις περισσότερες φορές το πακέτο σας φτάνει σε λιγότερο απο 15 μέρες.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ομως, είναι ότι το Banggood χρεώνει 1.8-4€ συνήθως για αυτή την υπηρεσία που φυσικά είναι ΤΣΑΜΠΑ.

Όσο υπάρχει αυτός ο δρόμος ανοιχτός, προτείνεται με τα χίλια.

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:

Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια από τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύεται πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε όλα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ από Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
Α: Μόνο ο Θεός ξέρει. Απλά πλέον υπάρχουν ΠΟΛΥ περισσότερες πιθανότητες να περάσει(η να χρεωθεί έστω τα 3 ευρώ της παρουσίας) από το να περάσει ελεύθερο.

Ε:  Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται απο Γερμανία/Ιταλία/άλλη ευρωπαϊκή χώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
Α: ΟΧΙ, εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τελωνείο χρεώνονται πολύ συγκεκριμένα προϊόντα(αυτοκίνητα κτλ)

E: Αγόρασα κάτι απο Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
Α: Εκτός και αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, η Αγγλία είναι ακόμα εντός Ε.Ε. Τα πακέτα απο το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν σταματάνε στο τελωνείο

Ε:Μου υπόσχεσαι ότι αν επιλέξω τριγωνική αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς ότι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.

Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει άλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατί θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το ότι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιόλας.

Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.

Ε:Αγόρασα ένα καλώδιο 80 λεπτά και θέλουν τρία ευρώ τέλος παρουσίας
Α:Αρνηθείτε την παραλαβή και πάρτε άλλο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.