Li-Fi το νέο Wi-Fi



Είδαμε πριν κάποιες ημέρες την τεχνολογία LIFX, όπου ασύρματα γίνεται ένας λειτουργικός έλεγχος σε φωτισμό και άλλες κτιριακές λειτουργίες, οι οποίες και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο λεγόμενο “έξυπνο σπίτι”.
Για σκεφτείτε όμως, ένα σπίτι η άλλους χώρους επαγγελματικούς η μη, να έχουν άπλετη πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζονται κάποιο ρουτερ, μα απ’ ευθείας, μέσα από μια λάμπα!
Αυτό τουλάχιστον, υπόσχεται και όπως φαίνεται, κάνει πράξη το LI-FI:

Το γεγονός ότι το Li-Fi απλά και μόνον με την οριζόντια ασύρματη τεχνολογία του θα μπορούσε να μετατρέψει όλα τα εξαρτήματα LED που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, σε 10 Gbps ασύρματο μόντεμ – έχει κάνει πολύ κόσμο να μιλά επί του θέματος αυτές τις μέρες.
Με ένα εμπορικό προϊόν που έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα βγει εντός του τρέχοντος έτους και με την τεχνολογία ήδη σε beta, θα μπορούσαμε όλοι να ταξιδέψουμε στον φανταστικό κόσμο του… φωτός και του διαδικτύου, μιας λάμπας πραγματικά λίαν συντόμως.
Σύμφωνα με τον εφευρέτη τη της, τον Harald Haas, το Li-Fi προσφέρει μια δέσμη εξειδικευμένων εφαρμογών που τα τυπικά Wi-Fi, απλούστατα, δεν μπορούν να προσφέρουν.
 

Η βασική αρχή του Li-Fi είναι η εξής:
το ορατό φως έχει 10.000 φορές μεγαλύτερη ευρύτητα φάσματος, από την αντίστοιχη των ραδιοσυχνοτήτων που το Wi-Fi χρησιμοποιεί, επιτρέποντας όμως πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης, όταν αξιοποιηθεί.
Αυτό επιτυγχάνεται με το τρεμόπαιγμα των λαμπτήρων LED για να δημιουργήσει δυαδικό κωδικό (on = 1 / off = 0), και γίνεται σε υψηλότερες τιμές από ό, τι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ανιχνεύσει.

Όσο πιο πολλά LED έχει η λάμπα σας, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να επεξεργαστεί.
 
Μια “παρενέργεια” του Li-Fi είναι ότι το καλώδιο τροφοδοσίας σας γίνεται αμέσως ροή δεδομένων σας, έτσι αν έχετε δύναμη, έχετε Internet
Η μόνη υποδομή που χρειάζεστε, είναι ο εξοπλισμός μιας λάμπας! Ο πάροχος του διαδικτύου σας δεν χρειάζεται καν να σας φέρει modem, απλά στο Power-grid τοποθετείται σήμα ρελέ και είστε σε απευθείας σύνδεση!
 
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιατρική τεχνολογία έχει μείνει πίσω από τον υπόλοιπο ασύρματο κόσμο. Στα χειρουργεία δεν επιτρέπονται τα Wi-Fi λόγω ανησυχιών ως προς την επίπτωση της ακτινοβολίας. Ενώ Wi-Fi είναι εγκατεστημένο σε πολλά νοσοκομεία, παρεμβολές από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές μπορούν να μπλοκάρουν τα σήματα από τον εξοπλισμό παρακολούθησης (των μηχανημάτων παρακολούθησης των ασθενών).

Το Li-Fi λύνει και τα δύο προβλήματα: τα φώτα όχι μόνον επιτρέπονται στα χειρουργεία, αλλά τείνουν να είναι και τα πιο… κραυγαλέα φωτιστικά σε ένα δωμάτιο. Και, όπως αναφέρει ο Haas στο TED Talk του, το Li-Fi έχει 10.000 φορές το φάσμα ενός (του) Wi-Fi, οπότε ίσως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, προκείμενου να δοθεί προτεραιότητα στα ιατρικά δεδομένα.
 
Η χρήση του μπορεί να έχουν άπειρες εφαρμογές, σε νοσοκομεία, μουσεία, ακόμα και σε φανάρια για έλεγχο της κυκλοφορίας, ακόμα και σε βιτρίνες καταστημάτων, αεροπλάνα και σε οποιοδήποτε χώρο μπορείτε να φανταστείτε!
Ένα ασύρματο δίκτυο παντού που θα μπορεί να εκπέμπει από τις λάμπες της πόλης!

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.