Τύποι Ποιότητας Ταινίας (CAM,DVDrip,Telecine,R5,Telesync,Screener κτλ.)


 Δείτε αναλυτικά όλους τους τύπους ποιότητας ταινιών όταν τα κατεβάζετε ή όχι από Torrent σ\ιστοσελίδες τι είναι τη σημαίνουν.











CAM

H εγγραφή CAΜ πραγματοποιείτε από κάποιον (θεατή) σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα.Με αυτόν τον τρόπο οι ήχοι που προκαλούν οι θεατές ακούγονται στην εγγραφή.Η  εικόνα είναι από κακή (συνήθως) έως αποδεκτή σπανίως αλλά ειδικά ο ήχος είναι επίσης πολύ κακώς με αποτέλεσμα ούτε οι διάλογοι να μην μπορέσουν να ακουστούν.

Telesync(TS)

Τα  TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφο με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείτε είναι υψηλής ανάλυσης/απόδοσης και ποιότητας ενώ χρησιμοποιείτε ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών).το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) αναμένεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να είναι καλό.
Ένας άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και κατόπιν συγχρονίζεται χειροκίνητα από τον συμπιεστή του γκρουπ που τη διανέμει.

Telecine (TC)

Τα  TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox) ή σε full-scren (pan and scan) με άριστη ποιότητας ήχο και εικόνα.Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μια συσκευή που ονομάζεται "συσκευή telecine" η οποία προσκολλάτε στο καρούλι και δημιουργεί μια κασέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα ήχου και εικόνας το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μια συσκευή βίντεο.

Screener(SRC)

Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μια διαφημιστική βιντεοκασέτα η οποία έχει αποσταλεί σε λογοκριτές η σε κριτικούς.Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD . Μερικές φορές εν μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη και για λίγα λεπτά κλπ.

DVDrip

Τα DVDrip  αυτά έχουν δημιουργηθεί απευθείας από το DVD η ένα Laserside της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη και ίδια μπορεί λόγω της συμπίεσης με κάποιο codec της ποιότητας της πηγής.

HDrip/HDTV

Εγγραφή από τηλεοπτικό σήμα πολύ υψηλής ευκρίνειας.

PAL-DVD-R/NTSC

Ολοκληρωμένο αντίγραφο DVD με τα μενού extras κτλ.

R1, R2, R3, R4 R5, R6 [Κωδικός Περιοχής]
Ένα DVD έχει κυκλοφορήσει σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή περιφέρεια και δεν είναι ορατά σε ένα dvd player εκτός της περιοχής αυτής. Ο διαχωρισμός αυτός είχε στόχο να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικάνικα DVD και να τα παρακολουθούν νωρίτερα σε άλλες χώρες, ή για τις παλιές ταινίες όπου η παγκόσμια διανομή γινόταν από διαφορετικές εταιρίες . Πολλά dvd player μπορoυν να τσιπαριστούν, ή έχουν τη δυνατότητα για την απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας. Οι περιφέρειες είναι:
Περιοχή 1 - ΗΠΑ, Καναδάς, Εδάφη που ελέγχονται από τις ΗΠΑ
Περιοχή 2 - Ιαπωνία, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική, και Μέση Ανατολή (περιλαμβανομένης της Αιγύπτου)
Περιοχή 3 - Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ)
Περιοχή 4 - Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νησιά του Ειρηνικού, την Κεντρική Αμερική, Μεξικό, Νότια Αμερική και την Καραϊβική
Περιφέρεια 5 - Ανατολικής Ευρώπης (πρώην Σοβιετική Ένωση), Ινδία, την Αφρική, τη Βόρεια Κορέα και η Μογγολία
Περιοχή 6 - Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Συνήθως αυτά που βγαίνουν και κυκλοφορούν πιο γρήγορα είναι τα R5 που είναι από Ρωσία και Β.Κορέα. Οι εκδόσεις R5 συνήθως διαφέρουν από τις κανονικές στο ότι είναι απευθείας Telecine μεταφορά της ταινίας χωρίς καθόλου επεξεργασία εικόνας όπως στις εκδόσεις DVD και χωρίς τα special features. Έτσι οι παραγωγοί προλαβαίνουν τους πειρατές στην αγορά! Σε μερικές περιπτώσεις τα R5 DVDs εκδίδονται χωρίς ήχο στα Αγγλικά. Xρησιμοποιούν απευθείας τον ήχο από την αίθουσα προβολών τον οποίο μετέπειτα συγχρονίζουν με την R5 ταινία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο τίτλος της πειρατικής πλέον έκδοσης συμπληρώνεται από ένα ".LINE" που το διαφοροποιεί από την έκδοση DVD με track ήχου. Προς το τέλος του 2006, κάποια γκρουπ όπως DREAMLiGHT, mVs, και PUKKA ξεκίνησαν να βάζουν το ".R5" ή "R5.LINE" και προέτρεψαν και τα υπόλοιπα γκρουπ να κάνουν το ίδιο. Λόγω ανταγωνισμού μεταξύ τους κάποια γκρουπ το υιοθέτησαν και κάποια όχι.

DivX/XviD

Κωδικοποιήμένο σε MPEG4,DivX/XviD φορμάτ σε καλή ανάλυση όπως το αρχικό DVD με μικρό μέγεθος.

BluRay rip (BRrip)
Η αρχική εγγραφή έγινε από BluRay disc. Το αρχείο (.mkv) επανακωδικοποιήθηκε ώστε να μειωθεί το μέγεθός του. Η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη του DVDrip αλλά όχι τόσο καλή όσο η αρχική και η ανάλυση είναι στα 720p. Η ποιότητα του ήχου είναι επίσης υψηλή (AC3).

PROPER:[ κατάλληλο]
Σύμφωνα με τους scene κανόνες όποιος κυκλοφορήσει ένα συγκεκριμένο release έχει κερδίσει την «κούρσα».Για παράδειγμα : ένα γκρουπ βγάζει πρώτο την ταινία Μπάτμαν σε κάμερα . Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το release (κακής ποιότητας, εκτός συγχρονισμού, προβλήματα ήχου κτλ) και η άλλη ομάδα έχει καλύτερη / σωστή έκδοση, μπορεί να την «ελευθερώσει» και να προσθέσει τη λέξη PROPER στο όνομα του αρχείου ώστε να αποφύγει να βγει το release Nuked. Ωστόσο, η πηγή πρέπει να είναι η ίδια με το αρχικό release. Για παράδειγμα: Μια κακή ποιότητα CAM βγαίνει από την ομάδα Α τότε η ομάδα Β βγαζει τη ταινία από κάμερα σαν Proper. Ένα TS release δεν είναι Proper (κατάλληλο) Cam release , γιατί η πηγή είναι διαφορετική. Το Proper είναι το πιο υποκειμενικό tag στη scene πολλοί χρήστες μαλώνουν για το αν το PROPER είναι καλύτερο από το αυθεντικό release. Ο λόγος για το PROPER θα πρέπει πάντα να αναφέρεται στο NFO.

INTERNAL
Αυτή η κυκλοφορία προοριζόταν αρχικά για το γκρουπ επειδή δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρντ του.

VCD/SVCD

Δεν έχουν καλή ποιότητα αλλά μπορεί να αναπαραχθεί από τα περισσότερα Players.

LIMITED
Η ταινία προβλήθηκε σε λιγότερες από 500 αίθουσες.

STV
Η ταινία δεν προβλήθηκε στις αίθουσες αλλά πήγε κατευθείαν στο βίντεοκλαμπ (STV=Straight To Video).

DUPE
Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει και αυτό είναι ένα αντίγραφο.

BAD FPS
Η ταινία δεν ακολουθεί ένα από τα πρότυπα των 24, 25 ή 29,7 FPS (Frames Per Second) και μπορεί, (περιστασιακά ή καθ' όλη τη διάρκειά της), να εμφανίζει αποσυγχρονισμό ή σπαστή κίνηση.

RERIP
Η ταινία σε επανακυκλοφόρηση (αφού η "εξαγωγή" από το DVD έγινε εκ νέου).

INTERLACED
Η ταινία προέρχεται από Interlaced πηγή που δεν έχει γίνει deinterlace - το αποτέλεσμα είναι πως, κατά τις σκηνές με κίνηση, τα κινούμενα αντικείμενα αφήνουν πίσω τους «είδωλα» από γραμμές (ή η εικόνα εμφανίζεται θα φανεί κυματιστή στο "έμπειρο" μάτι).

DC
Director's Cut

SE
Η ταινία προέρχεται από Special Edition DVD.

LD CAP

Η αντιγραφή έγινε από LaserDisk πλέον δεν υποστηρίζετε πια.

WS/FS

Widesceen/Fullscreen.Η εικόνα έχει μέγεθος 16:9 και 4:3

PROPER
Η προηγούμενη κυκλοφορία ήταν ψεύτικη, δεν ήταν ολόκληρη, είχε προβλήματα ή, απλά, ήταν χαμηλής ποιότητας - και, πιθανότατα, για κάποιον από αυτούς τους λόγους έγινε Nuke (βλέπε παρακάτω). Αυτή (η Proper) υπόσχεται ότι είναι μία νέα, «καλή» εκδοχή της (συνήθως είναι).

Workprint(WP)

Ταινία που διέρρευσε πριν καν κυκλοφορήσει έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ή ακόμη και να λείπουν σκηνές,μουσική κτλ.

SE
Το SE αντιπροσωπεύει την Ειδική Έκδοση. Όπως αναφέρει το όνομα, είναι μια ειδική έκδοση DVD της ταινίας. Συχνά ειδικές εκδόσεις περιέχουν επιπλέον υλικό όπως διαγραμμένες σκηνές, συνεντεύξεις, το making of.

DC
Σημαίνει στα αγγλικά Directors Cut. Δηλαδή είναι η έκδοση της ταινίας από την μεριά του σκηνοθέτη, συνήθως έχει πολλές επιπλέον σκηνές που έχουν κοπεί από την αρχική ταινία .Γενικά το cut (κόψιμο) είναι συνώνυμο εδώ του edit (έκδοση) εδώ.

DL
Σημαίνει διπλή γλώσσα, δηλαδή το dvd περιέχει περισσότερες από μία γλώσσες. Συνώνυμο: ML.

REPACK
Αν μια ομάδα κυκλοφορήσει ένα κακό ριπ ταινίας , τότε μπορεί να κυκλοφορήσει και ένα REPACK. Ένα REPACK είναι λοιπόν μια φτιαγμένη έκδοση του αρχικού release. Είναι παρόμοιο με το PROPER μόνο που το κυκλοφορεί η ίδια ομάδα. Εδώ να σημειώσουμε ότι το repack δεν είναι το ίδιο με το FIX . Το fix διορθώνει το αρχικό release ενώ το repack είναι καθαρά καινούργια έκδοση.

Rerip
Ένα προηγούμενο ριπ ταινίας ήταν κακό, τώρα το ριπαραν πάλι σωστά. Παρόμοιο με το REPACK.

READNFO
Όταν κάτι σημαντικό αναφέρετε στα NFO ή σε αντικατάσταση του PROPER, το READNFO μπορεί να προστεθεί στο τίτλο του release.

Η ανάρτηση ανανεώθηκε στις 12/12/2016.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet,+ για να συνεχίσουμε. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.